Zmiana nazwiska w Polsce na panienskie w Niemczech nadal po ex mężu

• Autor wątku Autor wątku kaasia b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaasia b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,to dość zawiła i skomplikowana sprawa,nie wiem co robić,prosze o pomoc,mianowicie..posiadam pochodzenie Niemieckie jednak w chwili wystawienia Staatsangehorigkeitsausweis mialam juz w nim wpisane nazwisko mojego męza oczywiscie paszport też na to nazwisko,rozwiodłam sie kilka lat temu,zmieniłam nazwisko w polsce na panieńskie,urodziłam dziecko w pl ktore w akcie urodzenia ma wpisane moje nazwisko panienskie,ojciec nie wpisany,chce wyjechac na stałe do Niemczech,paszport mam nie ważny musze wyrobic nowy,w konsulacie powiedziano mi że otrzymam dokumenty z nazwiskiem mojego ex bo nie zmieniłam tego w niemczech i dziecko bedzie miało paszport z nazwiskiem mojego byłego meża,posiadam przetłumaczony wyrok sadowy o rozwodzie,zaswiadczenie okreslone w art.39,dotyczące orzeczen w sprawach małżeńskich oraz odpis zupełny aktu małżeństwa,zastanawiam sie czy nie beda mi robic problemów w urzedach jesli dziecko ma paszport na jedno nazwisko a akt urodzenia na inne,wiem ze moge zmienic nazwisko przez konsulat ale to trwa ok 3 miesiace a ja niestety nie mam czasu,prosze o pomoc

mam jeszcze jedno pytanie,czy w de ja oraz dziecko możmy miec nazwisko po ex męzu (nie jest ojcem dziecka)a w Pl zmienione na panienskie?czy to jest zgodne z prawem?

Jeżeli masz paszport Niemiecki zamelduj sie na ten paszport i wyrobią ci dowód
Dowód wyrobisz do nazwiska z metryki urodzenia więc wrócisz do poprzedniego.
Konsulat jest ci niepotrzebny.

Powrót