Zmiana nazwy i adresu spółki

• Autor wątku Autor wątku grika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grika

Użytkownik
Odpowiedzi
144
Mam pytanie czy jeżeli w sierpniu 2015r wygrałem w sądzie z firmą Funtech sp zoo nip 536-17-72-672 sprawę o zapłatę która to firma w wrześniu 2015r zmieniła nazwę na DYMCOMP sp zoo oraz adres jednak pozostał ten sam nip czy mogę wobec firmy DYMCOMP zgłaszać roszczenie zapłaty?

Ostatnia edycja:
Edytowałem dane

Nic z tego nie wynika. Pytam czy masz prawomocny wyrok i chcesz wyegzekwować należność. Czy chcesz pozwać
grika napisał:
zgłaszać roszczenie zapłaty?

Mam prawomocny wyrok z sierpnia 2015r i nie wiem jak wyegzekwować dług bo komornik rozkłada ręce na próbę ściągnięcia długu z Funtech

Komornik umorzył postępowanie bo z firmy Funtech nie potrafi nic ściągnąć.

To spróbuj ściągnąć od członków zarządu.

Na zasadzie subsydiarnej odpowiedzialności członków zarządu - na podstawie art. 299 ksh.

A to mam wystapić o nową klauzulę na członka zarządu czy od nowa sądzić się z członkiem zarządu?

Mam pytanie czy równoczesnie gdy toczy się sprawa przeciwko prezesowi mogę złożyć wniosek o klauzulę na nową nazwę firmy która zachowała stary nip?

grika napisał:
Mam pytanie czy równoczesnie gdy toczy się sprawa przeciwko prezesowi mogę złożyć wniosek o klauzulę na nową nazwę firmy która zachowała stary nip?

Moim zdaniem nie ma w ogóle takiej potrzeby. Nie doszło do zmiany podmiotu a jedynie do zmiany firmy i siedziby spółki. W mojej ocenie nie ma takiej konieczności nawet w przypadku następstwa prawnego (tj. jeżeli spółka została zakupiona, albo przejęta). Niektóre sądy wymagają jednak w takim przypadku uzyskania klauzuli wykonalności na następcę prawnego zgodnie z treścią art. 788 par. 1 k.p.c.

Powrót