*** zmiana nazwy spółki a roszczenie

• Autor wątku Autor wątku Funia15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Funia15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam wszystkich,
Nie dam rady niestety bez Waszej pomocy. Sprawa wygląda pokrótce tak. W 2019 otrzymałam uszkodzoną zewnętrznie przesyłkę, podrzuconą pod drzwi, bez potwierdzenia odbioru do czego wówczas kurier był zobowiązany. Oczywiście przesyłka wewnątrz była również uszkodzona. Były tam szkła warte około 1500 zł, które dziś miałyby wartość może 6000, 7000 zł? Były to m.in. szkła ***. Ja te szkła otrzymałam od znajomej, która wyjeżdżała na stałe zagranicę. Po perypetiach spisano ze mną protokół, złożyłam reklamację i czekałam. *** nie wypierał się uznania szkody, ale wymagał ode mnie udokumentowania wartości szkieł. Nie miałam jak więc odmówiono wypłaty wnioskowanej wówczas kwoty. Złożyłam skargę do UOKiK bez efektu, poprosiłam Prezesa UOKiK o mediacje, bez efektu. Teoretycznie sytuacja prawna wyglądała dla mnie korzystnie włącznie ze stanowiskiem UOKiK, ale *** nie zapłacił za szkodę. Oddałam sprawę do sądu. Otrzymałam nakaz zapłaty zobowiązujący *** do zwrotu wartości szkody po czym umorzono postępowanie. A więc wniosek o uzasadnienie i okazało się, że 3 dni po wydaniu nakazu a przed jego odbiorem *** zmienił nazwę i został wykreślony z rejestru. Wskazałam aktualną nazwę firmy jednak odmówiono mi podjęcia postępowania. Znowu wniosek o uzasadnienie i okazuje się, że obecny *** nie jest następcą prawnym poprzedniego, który w międzyczasie jeszcze te nazwy zmieniał. Ugrzęzłam. Oznacza to mniej więcej tyle, iż niezależnie od tego kogo i na jaką kwotę narazi się na straty wystarczy zmienić nazwę i nie przyjąć na siebie zobowiązań za ewentualne roszczenia aby ktoś słusznie dochodzone pieniądze stracił. Nie wiem co mam zrobić. Na pewno zrobić coś chciałabym, ale co? Czy ktoś zechciałby mnie laika nieco oświecić? Bardzo proszę.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Spółka, która była pozwana została wykreślona z rejestru KRS na skutek czego powództwo "upadło" dobrze zrozumiałem ? Jeśli tak to niestety nic nie zrobisz.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Tak mniej więcej ponieważ ona nie upadła tylko zmieniła nazwę. Miała i ma się dobrze. Jejku nie rozumiem. Można komuś wyrządzić szkodę, "zmienić" wpis do rejestru i nie odpowiadać w żaden sposób? A to nie ma jakiegoś zabezpieczenia roszczeń pojawiających się po zmianie wpisu lub będących w trakcie? Ale życie uczy...

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój opis to spółka, która była Ci dłużna przestała istnieć - wykreślenie z rejestru można porównać do śmierci - nie ma od kogo dochodzić roszczeń.

Zawsze można od spadkobierców:)
Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas. Jeśli faktycznie taki manewr kończy możliwość dochodzenia swoich pieniędzy to tylko wywijać i zmieniać KRS. Bonanza:)

A taką wypowiedź jak można zrozumieć? "Część judykatury i przedstawicieli doktryny wychodzi jednak naprzeciw sytuacjom, w której to niemożliwym jest pozwanie spółki i uzyskanie tytułu wykonawczego (tut. chociażby w przypadku wykreślenia spółki z rejestru) i dopuszcza pozwanie członków zarządu na podstawie art. 299 kodeksu spółek handlowych (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 grudnia 2006 r., II CSK 300/06)."

Przepraszam zasiadłam i drążę temat;)

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie miałem doświadczenia w tego typu wypadkach, próbować można, być może "chwyci". Jeśli zdecydujesz się na ten krok wystąp do UM o ustalenie meldunku członka zarządu na podstawie numer PESEL (dostępny w KRS) i w pozwie wskaż ten adres.

Rada się przyda jak najbardziej;) Spróbuję, bo muszę, bo się uduszę. Dobrego dnia i jeszcze raz dzięki;)

Upewnij się najpierw co do stanu faktycznego sprawy, bo mam wrażenie, że mimo wszystko albo coś pomyliłaś albo pominęłaś - sąd nie wydałby nakazu zapłaty jeśli spółka byłaby wykreślona z KRS a jeśli wykreślenie nastąpiło np. w dniu wydania nakazu zapłaty lub dzień po nim, nakaz nie mógłby upaść, po prostu niemożliwym byłoby wszczęcie egzekucji wobec spółki.

Powrót