Zmiana nr konta do dokonywania wpłat

• Autor wątku Autor wątku Pan__Marcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan__Marcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
rok temu podpisałem z pewną firmą windykacyjną XXX S.A. (a właściwie z osobą, która miała ich pełnomocnictwo i ich reprezentowała) ugodę spłaty zadłużenia. W umowie oczywiście został podany nr rachunku, na który mają być dokonywane wpłaty. W ubiegłym tygodniu dostałem pismo, że z przyczyn organizacyjnych moim wierzycielem stała się firma XXX NSFIZ i następnych wpłat mam dokonywać na inne konto. I tutaj pojawiają się moje pytania: czy nie powinienem wcześniej dostać jakiejś informacji o zmianie wierzyciela (zmiana dotyczy chyba tylko formy prawnej firmy z S.A. na NSFIZ albo wcześniej istniały dwie firmy- w takim wypadku nie wiem po co kombinują) oraz czy nie powinni mi wysłać aneksu do wcześniej zawartej ugody? Zastanawiam się, na które konto mam przelewać pieniądze- jak Państwo uważacie?

a może była sprzedaż wierzytelności?

Nie dostałem żadnego pisma. Poza tym mieliby sprzedawać tę wierzytelność wewnątrz własnej firmy?

Pan__Marcin napisał:
rok temu podpisałem z pewną firmą windykacyjną XXX S.A.
Pan__Marcin napisał:
W ubiegłym tygodniu dostałem pismo, że z przyczyn organizacyjnych moim wierzycielem stała się firma XXX NSFIZ
według mojej opinii doszło do cesji,
Pan__Marcin napisał:
I tutaj pojawiają się moje pytania: czy nie powinienem wcześniej dostać jakiejś informacji o zmianie wierzyciela (zmiana dotyczy chyba tylko formy prawnej firmy z S.A. na NSFIZ albo wcześniej istniały dwie firmy- w takim wypadku nie wiem po co kombinują) oraz czy nie powinni mi wysłać aneksu do wcześniej zawartej ugody? Zastanawiam się, na które konto mam przelewać pieniądze- jak Państwo uważacie?
zadzwoń i dopytaj,

Pan__Marcin napisał:
Nie dostałem żadnego pisma. Poza tym mieliby sprzedawać tę wierzytelność wewnątrz własnej firmy?

Często tak robią, np Vivus sprzedaje do GCM , Getin sprzedaje do Easy albo Idea bank,Ultimo tez zongluje wierzytelnosciami. Oni sobie to w koszta wrzucają a dług nadal jest u nich.

robinson21 napisał:
zadzwoń i dopytaj,

Tylko mnie nie interesuje ich zdanie a Wasze ;) Oni mi powiedzą, że mam postępować zgodnie z tym pismem, które dostałem- czyli przelewać pieniądze na inne konto. A za pół roku się obudzą, że się nie wywiązuje z zawartej ugody. Dlatego pytam czy Waszym zdaniem mam im skrobnąć pismo, że chce aneks do ugody, czy mam przelewać na nowe konto i w razie ich późniejszych roszczeń jestem kryty tym pismem, które od nich otrzymałem.

Ugoda co do zasady Cię wiąże mimo zmiany wierzyciela. Bowiem po cesji nowy wierzyciel wchodzi w prawa i obowiązki poprzedniego. Jednocześnie, jeżeli powziąłeś informację o cesji, masz obowiązek to zweryfikować i płacić nowemu wierzycielowi.

A potem powiedzą, że masz postępować wg następnego pisma, czyli przelewać na następne konto następnego klona... W efekcie stajesz się finansową "dojną krówką". O przepraszam - można się stać.

Ostatnia edycja:
Rób jak uważasz. Dostałeś poradę opartą na przepisach prawa.

Powrót