ZMiana numeru konta w PUP

• Autor wątku Autor wątku WeraB31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WeraB31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Pracowałam na umowę o pracę, która została rozwiązana. Dostawałam zasiłek dla bezrobotnych, gdyż kwalifikowałam się do niego. Wzwiązku z tym, że znalazłam pracę, otrzymałam tzw. dodatek aktywizacyjny, ponieważ spełnialam przesłanki do przyznania mi go.

Wczoraj poszłam do UP zmienić numer konta do wpłat świadczenia (oczywiście co miesiąc dostarczam zaświadczenie, że dalej pracuję). Pani w UP zapytała, dlaczego zmieniam numer konta. Odpowiedziałam, że mam dwa konta bankowe i po prostu wygodniej mi będzie dostawać środki na drugie konto. Ta mi odpowiedziała, że nie mogę sobie "ot tak" zmieniać numeru konta i nie przyjmie mojego wniosku, bo podstawą do zmiany numeru konta do wypłat jest wyłącznie zamknięcie poprzedniego rachunku.

Czy to zgodne z prawem? Dodam, że oba konta są moje i jestem ich jedynym właścicielem.

Rzeczywiście jest to problem natury technicznej. PUP pracuje na ogólnopolskim systemie, który generując wypłatę świadczeń dla bezrobotnego (nie ma znaczenia jaki jest to rodzaj świadczeń) automatycznie przesyła je na wskazany przez bezrobotnego rachunek. Zatem nie ma możliwości, aby zgłosić w PUP dwa odrębne i zarazem aktywne rachunki bankowe.
Ale z drugiej strony nie widzę problemu, żeby pierwszy rachunek zdezaktualizować (przyjmując oczywiście, że dodatek aktywizacyjny to jedyne świadczenie wypłacane z PUP) i wskazać tylko ten nowy rachunek jako aktualny.

Ostatnia edycja:
Powrót