zmiana obywatelstwa a wyrok

• Autor wątku Autor wątku dżołana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dżołana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak wygląda sytuacja skazanego wyrokiem prawomocnym za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym i ukrywającego się za granicą już 20 lat, który chciałby przyjąć obywatelstwo tego kraju, a zrzec się polskiego. Czy wówczas ten wyrok ciążyłby na nim nadal? Czy wogóle możliwe jest ubieganie się o obywatelstwo człowieka skazanego, mimo że przez te 20 lat na obczyźnie nie miał kolizji z tamtym prawem? Bardzo proszę o poradę.

Ja mam podobny problem.Chcialbym sie dowiedziec czy zmiana obywatelstwa pozwoli mojemu znajomemu uniknac kary wiezienia w Polsce.Czy starajac sie o inne obywatelstwo w danym kraju wykonywane jest jakies sprawdzenie kryminalne na terenie Polski czy tylko w kraju o ktorego obywatelstwo sie chce ubiegac?Kolega przebywa od 2005 roku poza Polska...w ciagu tego czasu na terenie kraju w ktorym jest mial robione 2 razy sprawdzenie kryminalne...i za kazdym razem wypadlo pomyslnie...czy to oznacza ze nie ma za nim europejskiego listu gonczego?Czy jezeli bedzie sie staral o obywatelstwo tego kraju to czy jest mozliwosc ze bedzie glebsze sprawdzenie w Polsce i moze wpasc:rolleyes:(?Prosze o pomoc i odpowiedz jesli ktos sie orientuje w tym temacie..z gory dzieki

Z tego co wiem odnośnie ubiegania się o obywatelstwo jest potrzebny szereg dokumentów . Nie wiem o jakiej dokładnie zmianie mowa tj. na jakie.
Ale dokumenty wszędzie są podobne i jest sporo :

m.in
9.Zaświadczenie o braku przeszkód prawnych do nadania obywatelstwa , o ile tak stanowi umowa międzynarodowa - tudzież możliwe ,że jest to zaświadczenie o niekaralności .....

Powrót