Zmiana odbiorcy alimentów

• Autor wątku Autor wątku Sabinaa13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sabinaa13

Witam. Zwracam się do Państwa z pewnym problemem w sprawie otrzymywania alimentów. Jestem uczennicą technikum obecnie zostaje mi ostatni rok nauki w szkole średniej. Potem zamierzam udać się na studia. Obecnie mam 19 lat. Mój ojciec sądownie ma przydzielone płacenie alimentów na mnie od kilku lat. Wtedy nie byłam pełnoletnia, więc oczywiście alimenty otrzymywać miała moja matka. Wraz z ukończeniem przeze mnie pełnoletności spytałam ją czy alimenty mogą iść na moje konto. Zaznaczyłam że do wszelkich opłat i zakupów będę się dokładać jak trzeba. Po odliczeniu miesięcznych kosztów z mojej części alimentów pozostaje jeszcze sporą kwota do której nie mam dostępu i nie wiem na co jest przeznaczana przez moją matkę. Matka stwierdziła że nie dostanę tych pieniędzy ponieważ sądownie jest ustalone że ona je dostaje. Stwierdziła że będzie mi je oddawać dopiero gdy się wyprowadzę (nie bezpośrednio od ojca tylko przez nią). Z ojcem nie mam kontaktu niestety więc nie mogę się z nim w tej kwestii porozumieć. Matka dodatkowo powiedziała że alimenty mogę dostać jak będzie sądownie ustalone że ja mam je odbierać. Zgłębiłam temat i dowiedziałam się że takie orzeczenie jest nie potrzebne i alimenty mam prawo odbierać samodzielnie. Jednak to na niej nie zrobiło wrażenia i powiedziała że alimentów nie dostanę póki się nie wyprowadzę. Proszę o radę co mogę zrobić w tej sytuacji. Z góry dziękuję.

Jeśli sprawa jest u komornika to wystarczy do niego przyjsć i złożyć stosowne oswiadczenie.

W momencie gdy osoba uprawniona wierzyciel staje się pełnoletnia ,alimenty powinny być do jej rąk.Twoja mama utraciła status jako twojego przedstawiciela ustawowego i w tym przypadku nie ma prawa odbierać alimentów na rzecz twoją. Chyba że się na to zgodzisz.W innym przypadku możesz matkę podać do prokuratury o bezpodstawne wzbogacenie.

Ostatnia edycja:
Powrót