Zmiana praktyk zawodowych - Pomocy!

• Autor wątku Autor wątku Attanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Attanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Zwracam się do was z pytaniem o zmianę praktyk zawodowych. Uczę się w szkole zawodowej, na kierunku mechanik pojazdów samochodowych. Od września tego roku mam [DARMOWE] Praktyki w zakładzie mechanicznym, otóż mam umowę ze szkołą, [Nie jako młodocianin poprzez cech], i chciałbym zmienić zakład pracy, ponieważ nie przypasowało mi co tam sie dzieje. Otóż jest 1 pracownik na całym zakładzie, a praktykantów 10. I chodziłem się zapytać o praktykę w innym zakładzie, ten zakład podpisuje umowy z praktykantami, poprzez CECH, czy coś takiego. I jest takie pytanie, co muszę zrobić. Mam podpisana umowę ze szkoła, a zmieniając praktyki będę miał umowę poprzez CECH - [praktyka platna]. Wiec co teraz muszę zrobic? Powiedziano mi, ze muszę pójść do tego zakładu, w którym mam obecnie praktyki i zrobić to za porozumieniem stron. Czy nie mógłbym po prostu zerwać umowy z tym zakładem i po prostu podpisać umowę z innym?. Proszę o szybką pomoc.!

Jaką ty masz podpisaną umowę ze szkołą? O ile wiem uczeń nie podpisuje umowy z nikim jeżeli chodzi o praktyczną naukę zawodu. Wyjaśnij co to za umowa?

Umowa jest podpisana ze szkołą. Ja żadnej umowy nie podpisywałem, tylko tjb. mój pracodawca podpisywał umowę z moją szkołą. W tym jest właśnie problem, ponieważ gdybym miał umowę z CECH-em, zmiana praktyki byłaby jedynie formalnością. Ja podejmując praktykę musiałem jedynie wypisać moje całe dane, i złożyć podpis, resztą się zajął mój szef. ;/

W tej sytuacji musisz rozmawiać z dyrektorem szkoły, sam nie rób niczego na własną rękę.

Powrót