zmiana rachunku bankowego - NIP-3

• Autor wątku Autor wątku econom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

econom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Natknąłem się na pewien bardzo banalny problem, który jednak okazał się urodzić kilka wątpliwości i zmusił mnie do myślenia.

Oto stan faktyczny:

Podatnik X jest studentem i uzyskuje dochody wyłącznie z tytułu umów zlecenia. W chwili składania zgłoszenia identyfikacyjnego NIP-3 nie posiadał rachunku bankowego, na który Urząd Skarbowy mógłby przelewać nadpłaty podatku.

Po pewnym czasie podatnik X założył rachunek bankowy i zamierza tę informację przekazać właściwemu Urzędowi Skarbowemu, w celu otrzymania zwrotu nadpłaty na konto bankowe, a nie jak dotychczas przekazem pocztowym.

Wobec powyższego - czy istnieje możliwość samodzielnego poinformowania Urzędu Skarbowego o posiadanym rachunku bankowym? Formularz zgłoszenia aktualizacyjnego NIP-3 zawiera w części E poz. 67-68 miejsce na wskazanie podmiotu, za pośrednictwem którego składany jest formularz.

Moje stanowisko w tej sprawie:

Art. 8 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników mówi o konieczności dokonania zgłoszenia identyfikacyjnego za pośrednictwem płatnika. Dotyczy to jednak tylko zgłoszenia identyfikacyjnego, natomiast podatnik X chce złożyć zgłoszenie aktualizacyjne. Wobec tego ma zastosowanie art. 9 ustawy, który nakłada obowiązek aktualizacji danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym. Ustawa nie stanowi, że ma to się odbyć za pośrednictwem płatnika.

Fakt, że podanie numeru rachunku bankowego jest opcjonalne (instrukcja do części B.7 formularza NIP-3) implikuje, że również w wypadku zmiany stanu faktycznego (założenie/zmiana rachunku bankowego) podanie takiej informacji pozostaje czynnością fakultatywną stanowiącą jedynie akt woli podatnika i nie dotyczą go terminy określone w art. 9 ustawy.

Konkludując - dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego w wyniku założenia rachunku bankowego jest w pełni fakultatywne, a poz. 67-68 części E formularza NIP-3 nie wypełnia się.

Czy zgodzicie się ze mną?

O Boże !! Co za "lanie wody". :) Aktualizację NIP-3 składa sam podatnik.

Kwestie oczywiste też wymagają podstawy prawnej! :)

Dzięki!

Powrót