Zmiana Sądu

• Autor wątku Autor wątku obodżena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obodżena

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam, Sąd postanowił przekazać moją sprawę do miejscowości, w której mieszkają pozwani. Miejscowość ta oddalona jest o ok 100km od mojego miejsca zamieszkania. Czy mogę wnosić o ponowne rozpatrzenie tej sprawy w moim mieście? Dlaczego sprawa w ogóle została przeniesiona, jeżeli wcześniej (inna sprawa) nie było problemu, że pozwany mieszka dużo dalej. Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,
obodżena.

Zasadą jest, że pozywa się przed sąd właściwy miejscowo dla pozwanego.
W przypadku jeśli chciałabyś sądzić się przed innym Sądem musisz odnaleźć w podstawę takiej właściwości w początkowych przepisach kodeksu postępowania cywilnego i powołać się na owe przepisy w pozwie.

Teraz jest po ptokach, skoro został podniesiony zarzut niewłaściwości miejscowej, a ty w pozwie o tym nie wspomniałaś.

Nadal nie rozumiem, w czym problem, poprzednia sprawa dotyczyła Pana, który mieszka dużo dalej od pozwanych w obecnej sprawie, Sąd ten sam, nie było problemu, wszystko odbyło się na miejscu w moim mieście. Przy tej sprawie natomiast pojawił się problem, bo miejscowość nie ta?

Tym razem pozwany podniósł zarzut niewłaściwości miejscowej, widocznie poprzednio pozwany tego nie zrobił, ale teraz miał do tego pełne prawo.

To nie jest kwestia jakiegoś problemu, a niewiedzy prawnej.
Ignorantia iuris nocet.

Powrót