Zmiana skali ocen na Politechnice Gdańskiej

• Autor wątku Autor wątku hatemk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hatemk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, jestem studentem wspomnianej w tytule uczelni, dwa dni temu została opublikowana następująca informacja:

Wprowadzono pierwszy etap zmiany skali ocen zgodną z Uchwałą Senatu PG nr 351/2016/XXIII z 16 marca 2016. Nauczyciele akademiccy oraz pracownicy dziekanatu mają wciąż możliwość wystawienia ocen 5,5 natomiast do średniej ocena ta liczy się jak 5,0. W kolejnym etapie (po spłynięciu wszystkich protokołów za zeszły semestr akademicki) zostanie usunięta możliwość wystawiania ocen 5,5 i będzie obowiązywać nowa skala ocen 2,0-5,0.

Link do treści uchwały (strony 9-10 dot. ocen): http://pg.edu.pl/documents/10754/0/US%20PG%20nr%20351_2016XXIII%20z%2016%20marca%202016%20r.%20w%20sprawie%20przyj%C4%99cia%20Regulaminu%20stacjonarnych%20i%20niestacjonarnych%20studi%C3%B3w%20wy%C5%BCszych%20na%20Politechnice%20Gda%C5%84skiej.pdf

Zgodnie z tym, co podpowiada mi logika i mniej niż powierzchowna znajomość prawa, skala ocen 2-5 powinna obowiązywać od roku akademickiego 2016/2017. Tymczasem... wszystkie oceny 5.5 ze wszystkich semestrów zostały zamienione na 5. Piszę więc tutaj z następującymi pytaniami:

1) Czy w tym przypadku ma miejsce retroakcja? Czy takie działanie jest dozwolone?

Jeśli 1) TAK, to (nieco z przymrużeniem oka):

2) Czy studenci, którzy po tym zdarzeniu mają średnie z poprzednich semestrów (mieli np. dużo piątek, ale brak 5.5), pozwalające na ubieganie się o stypendium naukowe, mogą ponownie się o to starać?
3) I w drugą stronę - ci, którzy się na owe stypendium nie łapią, powinni je zwrócić? :)
4) Jak ma wyglądać rejestracja na studia drugiego stopnia? Osoby z innych uczelni będą wyliczać sobie nowe, zaniżone średnie? Chyba że jest to jakiś ogólnokrajowy przepis nakazujący zmianę skali ocen na wszystkich uczelniach, ale jakoś na nic takiego nie trafiłem.
5) Tu już całkiem ponosi mnie fantazja. Czy równie dobrze skala ocen mogłaby zostać zmieniona na 2-2,99 i wszyscy wszystko powtarzamy? :)

Hej, jest więcej takich osób jak Ty? Również studiuję na tej uczelni i moim zdaniem jest to niezgodne z prawem, dlatego wybieram się do dziekanatu wyjaśnić sytuację, jeśli to nic nie pomoże, to dobrze byłoby zebrać grupę ludzi i zgłosić się z tym problemem do rektora.

o_om napisał:
... moim zdaniem jest to niezgodne z prawem, ...
A konkretnie co ? Skalę ocen, zgodnie z Ustawą o szkolnictwie wyższym i rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, określa regulamin studiów.

Za niezgodne z prawem uznaję liczenie średniej z dwóch ostatnich semestrów według nowej skali, kiedy były one oceniane jeszcze według starej skali.

Powrót