Zmiana stawki na umowie o świadczenie usług transportowych

• Autor wątku Autor wątku mariusz.potempa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz.potempa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Państwa. Jako firma współpracuje z hurtownią farmaceutyczną. Mam z nimi podpisaną umowę o świadczenie usług transportowych. Na umowie mam podaną stawkę miesięczną. Z tego co się dowiedziałem to w maju mają zmieniać te stawki. I pytanie, czy w przypadku zmiany stawki mam prawo o natychmiastowe wypowiedzenie umowy pomimo 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie? Wydaje mi się że tak bo jest to zmiana warunków umowy na którą mogę się nie zgodzić i tą umowę wypowiedzieć w trybie natychmiastowym. Jednak chciałbym zasięgnąć opinii w tym temacie. Pozdrawiam

Nie ten dział. Do zmiany stawki wymagana jest zgoda obu stron, chyba że umowa stanowi inaczej. Sprawdź zatem, czy umowa przewiduje mechanizm zmiany stawki. Jeżeli nie, jednostronna zmiana stawki przez zleceniodawcę nie jest skuteczna, wobec czego umowa wiąże strony w dotychczasowym kształcie, a Ty masz prawo wymagać zapłaty po dotychczasowej stawce, a zleceniodawca może od Ciebie wymagać dlaszego świadczenia usług transportowych. Sama próba (bezskutecznego) narzucenia zmiany stawek przez zleceniodawcę nie kwalifikuje się w mojej ocenie jako ważny powód, który uprawniałby Cię do natychmiastowego wypowiedzenia na podstawie art. 750, 746 § 2 KC bez narażania się na odpowiedzialność odszkodowawczą. W takiej sytacji pozostaje kontynuować współpracę, albo się dogadać albo wypowiedzieć umowę z zachowaniem umownego terminu wypowiedzenia.

Powrót