Zmiana stażysty

• Autor wątku Autor wątku raflesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raflesz

Użytkownik
Odpowiedzi
40
3 miesiące temu otrzymałem stażystę po złożeniu wniosku który rozpatrzono pozytywnie. Osoba ( 20 lat ) na rozmowie była błyskotliwa lecz po miesiącu, nagle zmęczona, zaspana i nic ją nie interesuje, nie wykonuje poleceń i nie chce się uczyć przychodzi by odbębnić godziny. Nawet sama zaczyna mówić wprost że nie wyspałem się, nie mój dzień i takie tam rzeczy. Czy istnieje możliwość zamiany stażysty na innego człowieka w trakcie stażu ?

Umowa podpisana ze starostą?

raflesz napisał:
Czy istnieje możliwość zamiany stażysty na innego człowieka w trakcie stażu ?
Co na ten temat mówi umowa w sprawie organizacji stażu? To tam trzeba szukać odpowiedzi. Nie znając jej treści, nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Jeśli zależy Ci na rzetelnej odpowiedzi wstaw zdjęcie/skan ww. umowy.

jestem :) w umowie nie ma mowy o opcji wypowiedzenia umowy , no chyba że stażysta nie stawi się, lub też ja będę rażąco odbiegał od warunków umowy wtedy urząd może w trybie natychmiastowym rozwiązać umowę. umowa zawarta przez Starostę z upoważnienia Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy. Umowę regulują przepisy :
-rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20.08.2009r Dz.U z 2009r nr 142 poz 1160
-kodeks pracy
-kodeks cywilny
-ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia... Dz.U z 2015 poz 149

Wypowiadasz się jako pracodawca czy bezrobotny odbywający staż? Ww. umowa dotyczy wyłącznie pracodawcy, ponieważ to pracodawca zawiera z PUP umowę ws. organizacji stażu przez skierowanego bezrobotnego.
Zatem wyjaśnij czy jesteś stroną umowy (organizatorem stażu) czy uczestnikiem stażu (bezrobotnym).

post i opis mówi jasno że jestem pracodawcom , proszę nie czytać po tzw " łebkach "

raflesz napisał:
post i opis mówi jasno że jestem pracodawcom , proszę nie czytać po tzw " łebkach "
Nie czytam "po łebkach"... i jeśli już to jesteś organizatorem stażu, a nie "pracodawcom".

Często bezrobotnym wydaje się, że są stroną umowy stażowej, dlatego wolę dopytać.
I teraz proszę udzielić odpowiedzi: czy umowa z PUP dopuszcza możliwość zmiany stażysty i w jakich okolicznościach? Opcjonalnie proszę zamieścić skan/zdjęcie ww. umowy.

Nie znając konkretnych postanowień umowy można jedynie zgadywać podejmując próbę udzielania odpowiedzi na zadane pytanie.

Ostatnia edycja:
nie ma nic w umowie o zmianie stażysty , ale jest furtka, wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej ( pod rygorem nieważności) i będą dokonane w drodze aneksu do niniejszej umowy.
I jedynie co to regulują umowę.
-rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20.08.2009r Dz.U z 2009r nr 142 poz 1160
-kodeks pracy
-kodeks cywilny
-ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia... Dz.U z 2015 poz 149

Nadal nic z tego nie wynika.

Proszę załączyć skan/zdjęcie umowy (wykreślając dane osobowe i nazwy własne). Powtarzam, udzielając odpowiedzi na zadane pytanie nie będę "strzelać"... bez zapoznania się z jej treścią.

Też jestem w takiej sytuacji muszę zmienić stażystkę bo ta co mam przez jeden dzień się ogarniała a później kompletna olewka mówi się jedno robi drugie.... i stwierdzam że pracodawca w umowach nie ma żadnych praw. Z umowy wynika że mogę zrezygnować ze stażystki jak przyjdzie napita, naćpana lub w ogóle nie przyjdzie innych opcji nie ma. Reasumując bezrobotny jak już dostanie się na staż może go kompletnie olać byle by tylko przychodził a nikt mu krzywdy nie zrobi.

Nie ma czegoś takiego jak "zamiana" stażysty.
W przypadku konkretnych zastrzeżeń odnośnie stażysty i braku reakcji po rozmowie należy pisemnie poinformować Urząd o w/w sytuacji i czekać na ich "ruch".
Jeżeli staż zostanie przerwany można starać się o nowego stażystę, ale całą procedurę trzeba przejść od początku.

Na szczęście idzie się dogadać z PUP. Nie może przecież być tak że stażysta stwarza zagrożenie dla zdrowia ludzi - gastronomia i pracodawca nie może nic zrobić.

Powrót