Zmiana studiów a stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku magdalena369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewien problem. Studiowałam wcześniej kierunek jednolity magisterski przez 4 lata, czyli nie ukończyłam go, nie mam żadnego tytułu, i pobierałam na nim stypendium socjalne. Obecnie jestem na urlopie dziekańskim na nim, a rozpoczęłam medycynę i jestem tu na 1 roku. Czy przysługuje mi stypendium socjalne na nowej uczelni? Mam 25 lat.

Ostatnia edycja:
Stypendium nie przysługuje jedynie osobom, które ukończyły już jakiś kierunek studiów. Jeśli nie ukończyłaś, to masz do niego prawo. Wiek nie ma tu znaczenia.

Bo w dziekanacie pani stwierdziła, że mogę je pobierać tylko przez 5 lat. Dlatego dostaję je ostatni raz na 1 roku, a później już mi nie przysługuje. A ja kompletnie się na tym nie znam...

Od 1 października wejdzie w życie przepis, który ogranicza pobieranie stypendium do maksymalnego okresu 6 lat. To, czy będzie Ci przysługiwało jeszcze stypendium zależy od tego, jak uczelnia zinterpretuje ten zapis. Może to być 6 lat pobierania świadczeń (lub nawet dla każdego świadczenia oddzielnie?), 6 lat rzeczywistego studiowania, albo 6 lat od momentu rozpoczęcia pierwszych studiów.
Ani w poprzedniej, ani w aktualnej wersji ustawy nie było ograniczenia do 5 lat.

Powrót