R
Rahu
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Mam 16 lat i mam pewien dość skomplikowany problem.. a mianowicie, w wieku 12 lat po ukończeniu 5 klasy podstawówki w Polsce (mieszkałem w polsce 12 lat od urodzenia i jestem obywatelem Polskim) wyjechałem wraz z rodziną do Włoch, i tam poszedłem od razu do pierwszej klasy gimnazjum (we Włoszech nie ma 6 klasy podstawówki). We Włoszech mieszkam już 5 rok, i skończyłem tutaj gimnazjum, i pierwszą klasę technikum, w tej chwili chodzę do drugiej klasy technikum.
No i tutaj zaczyna się problem, bo zamierzam wrócić do Polski z powodów osobistych (dziewczyna, chęć powrotu do ojczyzny) i moi rodzice się na to zgodzili pod warunkiem że pójdę do szkoły w Polsce. Rzecz w tym że mam przy sobie tylko świadectwo ukończenia gimnazjum, bo nie wydano mi tutaj zaświadczenia o ukończeniu pierwszej klasy technikum (bo takich zaświadczeń i świadectw we Włoszech nie ma) .
Teoretycznie powinienem spróbować zapisać się do jakiejś szkoły ponadgimnazjalnej do pierwszej klasy, ale:
1) Nie wiem czy teraz już po kilku miesiącach trwania roku szkolnego można się dalej zapisać do jakiejś szkoły?
2) I jakie dokumenty byłyby potrzebne?
3) Jakie dokumenty musiałbym przetłumaczyć na język Polski i jakie testy musiał bym robić?
4) Jak wyglądałaby sprawa z internatem/stancją?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
No i tutaj zaczyna się problem, bo zamierzam wrócić do Polski z powodów osobistych (dziewczyna, chęć powrotu do ojczyzny) i moi rodzice się na to zgodzili pod warunkiem że pójdę do szkoły w Polsce. Rzecz w tym że mam przy sobie tylko świadectwo ukończenia gimnazjum, bo nie wydano mi tutaj zaświadczenia o ukończeniu pierwszej klasy technikum (bo takich zaświadczeń i świadectw we Włoszech nie ma) .
Teoretycznie powinienem spróbować zapisać się do jakiejś szkoły ponadgimnazjalnej do pierwszej klasy, ale:
1) Nie wiem czy teraz już po kilku miesiącach trwania roku szkolnego można się dalej zapisać do jakiejś szkoły?
2) I jakie dokumenty byłyby potrzebne?
3) Jakie dokumenty musiałbym przetłumaczyć na język Polski i jakie testy musiał bym robić?
4) Jak wyglądałaby sprawa z internatem/stancją?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam