Zmiana szkoły z technikum na liceum i ponowne rozpoczęcie nauki od I klasy

• Autor wątku Autor wątku amickiew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amickiew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Mam ogromną prośbę o poradę ekspertów w temacie, ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje ze szkół.

Moja sytuacja wygląda następująco:
1. Syn uczęszcza do I klasy technikum, uzyskuje dobre oceny, jednak nie jest zadowolony z dokonanego wyboru i chciałby zmienić szkołę na liceum ogólnokształcące.
2. Składaliśmy wniosek o przeniesienie w trakcie roku szkolnego, po I semestrze, jednak Dyrektorzy odmawiają przeniesienia z uwagi na zbyt duże różnice programowe.
3. W tej sytuacji mój syn jest zdecydowany aby "stracić" ten rok nauki i rozpocząć naukę ponownie od I klasy w nowym roku szkolnym, w wybranym przez siebie Liceum.

Pytania:
1. Czy i na jakich zasadach mój syn może rozpocząć naukę ponownie od I klasy? Rozumiem, że możemy napisać podanie o przyjęcie do Dyrektora, ale ten może się zgodzić albo i nie, a nie chcemy się uzależniać od dobrej lub złej woli konkretnej szkoły.
2. W związku z tym czy syn może wziąć udział w normalnej rekrutacji w czerwcu na podstawie świdectwa ukończenia szkoły podstawowej oraz zaświadczenia o wynikach egazminu ósmoklasisty? Jeśli nie, to jakie szczególne przepisy tego zakazują? Część szkół odpowiada że może, a część że nie, więc sam już nie wiem.
3. Czy na możliwość wzięcia udziału w rekrutacji ma wpływ to czy zda do następnej klasy teraz? Tu znów część szkół odpowiada, że aby wziąć udział w rekrutacji do klasy I musiałby nie zdać teraz (co wydaje się absurdalne, ale wykonalne ;-) i wówczas mógłby brać udział ale tylko w dodatkowym terminie?

Z góry serdeczne dzięki za pomoc!

Powrót