Zmiana szkoły

• Autor wątku Autor wątku fleksss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleksss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam zamiar zmienić szkołę, ponieważ wybrany profil wojskowy w liceum ogólnokształcącym mi nie odpowiada. Wiem, że trochę późno podjąłem tę decyzje ale mam jedno pytanie a mianowicie, czy jeśli bym się wypisał teraz ze szkoły a podjął naukę w nowej od 1 września to czy rodzice dostali by za to jakąś karę grzywny czy coś za niespełniane obowiązku szkolnego od marca do czerwca?

Uprzejmie proszę o odpowiedź jakiejś osoby która się na tym zna, bo jutro mam iść zabrać dokumenty z obecnej szkoły, tylko trochę boję się tej decyzji i nie chcę obciążać rodziców żadną karą, ponieważ w domu się przelewa.
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Czyli mam rozumieć, że jeśli bym jutro się wypisał to jakaś kara będzie tak? A jeśli tak, to jaka ta kara będzie?

Jeżeli nie jesteś osobą pełnoletnią, to nie możesz wypisać się ze szkoły.Może to zrobić Twój rodzic. Jeżeli to zrobi, dyrektor szkoły obligatoryjnie powiadomi wójta gminy na terenie której jesteś zameldowany, że nie wypełniasz obowiązku nauki. Wójt podejmie w stosunku do Twoich rodziców odpowiednie postępowanie administracyjne, które może zakończyć się grzywną w wysokości do 5000 zł.
Możesz również porzucić szkołę, a tryb postępowanie w stosunku do Ciebie i twoich rodziców jak powyżej.
Jeżeli rzeczywiście chcesz zmienić szkołę to możesz to zrobić już, teraz, nie czekając na wrzesień.

W takim razie nie bedę się wypisywać, a przepisać próbowałem już w styczniu do nowej szkoły (technikum,mechatronik) ale dyrekcja nie przyjęła mojego wniosku argumentując tym, że mogę nie dać rady nadrobić materiału z pierwszego semestru. Inne szkoły odpadają, ponieważ w Szczecinie nie ma kierunku który mi odpowiada a do liceum nie mam zamiaru się przepisywać bo obecnie jestem w liceum o profilu wojskowym. Także w zaistniałej sytuacji myszę dotrwać do końca roku.
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.

Powrót