Zmiana technikum na liceum 2015

• Autor wątku Autor wątku darkrider222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkrider222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, wylądowałem w I kl. technikum na profilu elektronik, mam pytanie czy jest możliwość zmiany szkoły po pierwszym semestrze bądź w czasie jego trwania? Jako powód mogę w skrócie podać towarzystwo, atmosferę i niski poziom, myślałem że jakoś to będzie i wszędzie się da nauczyć ale to nie tak działa :). No ale wracając do pytania to chciałbym przenieść się do I klasy liceum, wiem że tych tematów już było wiele ale są stare a chyba w zeszłym roku weszła nowa ustawa.

§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowe warunki przechodzenia ucznia z jednego typu publicznej szkoły do innego
typu publicznej szkoły, a także przypadki, w których uczeń przechodzący z jednego typu publicznej szkoły do innego typu
publicznej szkoły może być przyjęty do klasy programowo wyższej niż to wynika z ostatniego świadectwa szkolnego.
§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:
5) klasy I albo II technikum może być przyjęty do klasy I liceum ogólnokształcącego;

czyli ja po I semestrze wciąż jestem uczniem I klasy technikum (nie absolwentem) i mam rozumieć że mogę dostać się do I klasy liceum (te same przedmioty rozszerzone) i normalnie z nimi już kontynuować II semestr? bo wiem że w drugą stronę to trzeba zaliczać przedmioty zawodowe ale w tę stronę to chyba nic nie muszę pisać. Druga sprawa to jak to jest z tymi wolnymi miejscami, obiło mi się o uszy że jak jest klasa 30 osób to są jeszcze 2 wolne miejsca czy jakoś tak, czy muszę szukać niepełnej klasy?

Powrót