Zmiana terminu rozprawy

• Autor wątku Autor wątku hellboy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hellboy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

sąd zasądził rozprawę pomiędzy byłymi małżonkami dotyczącą alimentów. Były mąż pozwał swoja byłą żonę.

Pozwana nie może wstawić się na sprawę z kilku powodów. Jest w ciąży będąc już w dojrzałym wieku. Lekarz ginekolog wystawił zaświadczenie, że ciąża jest zagrożona i wymaga szczególnej uwagi. Dodatkowo były mąż otrzymał prawomocny wyrok za znęcanie się nad byłą żoną i ma zakaz zbliżania się. Jego zachowanie doprowadziło do choroby pozwanej na tle psychicznym (stwierdzone przez lekarza). Pozwana nie jest w stanie wstawić się w tym momencie na sprawę z powyższych względów. Sama obecność tego człowieka wywołuje atak paniki co może być bezpośrednim zagrożeniem dla dziecka oraz spowodować przedwczesny poród lub poronienie.

Moje pytanie brzmi czy przedstawiając sądowi te argumenty oraz zaświadczenie lekarza, sąd przełoży rozprawę ze względu na nadzwyczajne okoliczności.

Czy jednak mimo wszystko wymagane jest zaświadczenie od lekarza sądowego.

Zima może zawnioskować o zmianę terminu przedstawiając powyższe dokumenty. Języku czuje się na siłach, może również złożyć wniosek o udział w sprawie w formie wideokonferencji. A tak na przyszłość - do sądu należy się stawić, a nie wstawić.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Zima może zawnioskować o zmianę terminu przedstawiając powyższe dokumenty. Języku czuje się na siłach, może również złożyć wniosek o udział w sprawie w formie wideokonferencji. A tak na przyszłość - do sądu należy się stawić, a nie wstawić.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka
Jeżeli sam chcesz pouczać innych, to sam popraw swoje błędy (podejrzewam, że to słownik i chciałeś co innego napisać :) )

Powrót