P
Piotrinż
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Moje pytanie dotyczy problematyki związanej z finansami, ubezpieczeniami społecznymi i umowami między firmami. Do końca nie byłem pewien gdzie je umieścić. Jeżeli Administracja stwierdzi, że ma ono być w innym dziale to proszę o przeniesienie.
Starałem się również znaleźć odpowiedź szukając na Forum, ale bez skutku.
Tyle mianem wstępu.
Pracuję obecnie na umowę zlecenie dla pewnej Firmy (Sp. z o.o.). Firma ta opłaca mi ZUS. Pracując tam założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Wśród rodzajów działalności mam to, co robię dla tej Firmy na umowę zlecenie.
W związku z tym:
1. Czy mam możliwość zmiany rodzaju współpracy z Firmą, aby robiąc dokładnie to samo, wystawiać Firmie fakturę VAT? Oczywiście chodzi o to, żeby Firma nie opłacała mi żadnych składek, skoro ja sam sobie muszę je opłacać.
2. Czy Urząd Skarbowy zezwala na taką zmianę?
Pozdrawiam
Starałem się również znaleźć odpowiedź szukając na Forum, ale bez skutku.
Tyle mianem wstępu.
Pracuję obecnie na umowę zlecenie dla pewnej Firmy (Sp. z o.o.). Firma ta opłaca mi ZUS. Pracując tam założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Wśród rodzajów działalności mam to, co robię dla tej Firmy na umowę zlecenie.
W związku z tym:
1. Czy mam możliwość zmiany rodzaju współpracy z Firmą, aby robiąc dokładnie to samo, wystawiać Firmie fakturę VAT? Oczywiście chodzi o to, żeby Firma nie opłacała mi żadnych składek, skoro ja sam sobie muszę je opłacać.
2. Czy Urząd Skarbowy zezwala na taką zmianę?
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: