zmiana ustaleń karty gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku adrino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
2 maja 2007 zakupiłem na Allegro pendriva za sumę 154zł, miesiac temu odesłałem sprzęt do naprawy gwarancyjnej, dostałem spowrotem naprawiony ale nie dostałem żadnego potwierdzenia, ze dokonano pierwszej naprawy gwarancyjnej. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy ponieważ po trzech naprawach powinienem dostać nowy sprzęt, a nie mam żadnego potwierdzenia. Sprzedawca odpisał "obecnie nie ma takiego prawa ze po 3 naprawach otrzymuje pan nowy sprzet". Zacytuję teraz fragment karty gwarancyjnej:
[cytat:3sx2ojsf]Nabywcy przysługuje wymiana towaru w przypadku gdy nie ma możliwości dokonania naprawy w ciagu 28 dni od daty dostarczenia sprzętu do serwisu lub gdy był naprawiany trzykrotnie[/cytat:3sx2ojsf]
Czy sprzedawca może tak sobie zmieniać postanowienia gwarancji pod którą mam pieczątkę firmy i podpis?

Asolutnie nie.Proponuję następne pismo sprokurować wspólnie z rzecznikiem federacji konsumenckiej.Zykle to działa bardziej mobilizująco na takich sprzedawców

teraz to w zasadzie mi to niepotrzebne bo dokonano na razie jednej naprawy, ale w razie gdyby była potrzeba dokonania w sumie trzech napraw i według gwarancji powinienem dostać nowy sprzęt, czy korespondencja mailowa ze sprzedawcą mogłaby być wiarygodnym dowodem na to, że dokonano określonej ilosci napraw (w razie gdybym musiał dochodzić swoich praw u instytucji trzecich), czy raczej powinienem mieć pisemne potwierdzenie? Korespondencja mailowa oczywiście dotyczyła wzajemnego przekazywania informacji na temat czy towar dotarł (wysyłany pocztą), na jakim etapie jest realizacja naprawy gwarancyjnej itp itd..

Powrót