Zmiana w księdze wieczystej.

• Autor wątku Autor wątku lachska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lachska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie, mam taki oto problem. Kilka dni temu babcia dokonala
na moja rzecz darowizny kawalka pola. No i super. Wiec wrocilem do
siebie z aktem notarialnym i nie bardzo wiem co powinienem teraz zrobic.
Notariusz wspominała o zmianie wpisu w KW, no ale gdzie, jak, i za ile ?

help.

Hmmm...troszkę to dziwne. Notariusz od momentu spisania ma o ile się nie mylę trzy dni na przesłanie aktu do odpowiedniego Sądu Rejonowego - Wydziału Ksiąg Wieczystych. Notariusz przy spisywaniu pobiera już opłaty sądowe i człowiek nie zajmuje się już niczym tylko grzecznie czeka na zawiadomienie z ksiąg. Być może masz w ręce tylko jeden z odpisów aktu a inny już poszedł do WKW a ty nawet o tym nie wiesz:)...idź do Sądu, w którym mieści się twoja księga wieczysta i zobacz czy w księdze jest zamieszczona świeża wzmianka o wniosku - w dziale drugim (jeśli chodziło tylko o zmianę w księdze właściciela) lub w dziale pierwszym (jeśli sprawa dotyczyła wydzielenia tylko kawałka działki). Nie pamiętam jak wygląda kwestia opłat ale jeśli wydzielenie to będzie opłata za zmianę własności plus za założenie nowej księgi więc chyba 260 PLN a jeśli chodzi o samą zmianę właściciela to 200 PLN. Ale tak jak mówię, Notariusz już najprawdopodobniej te opłaty pobrał. Jeśli będą w księdze świeże wzmianki to znaczy, że wniosek już trafił i wszystko na dobrej drodze:)...możesz jeszcze wtedy dla świętego spokoju dowiedzieć się czego wzmianki dotyczą (tu wgląd jednak do akt będzie miała babcia jako właścicielka księgi). Daj znać jak poszło:)

w otrzymanym wypisie aktu not. powinna byc informacja, czy notariusz pobrał tytułem wpisu w KW jakies pieniążki.

dokładnie...na końcu aktu jest spis wszystkich pobranych opłat. Jeśli będzie między innymi opłata sądowa na 260 PLN tzn, że już nic płacić nie musisz.

Powrót