Zmiana warunków projekt architektoniczny

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
W 2015 zamówiłam projekt kostki brukowej Warunki: cena 615zł ,podlega zwrotowi jak zakupię kostkę w ilości min. 150m2. Żadnych dat, terminów itp.
Mój projekt to ok. 300m2 kostki.
Otrzymałam w 2015 wstępy szkic, nie odpowiadał naszym uzgodnieniom. Poprosiłam mailem o podanie warunków współpracy, terminów gdyż na stronie producenta kostki oraz w katalogach nie było takich informacji.
Nie otrzymałam odpowiedzi. Nie naciskałam gdyż w 2016 wykonawca nie mógł zrobić kostki gdyż podłapał dużą robotę.

Kostka będzie zrobiona w 2017 (jak dobrze pójdzie).
Napisałam teraz do firmy podając uwagi do szkicu z prośbą o naniesienie zmian. Wstępna odpowiedź projektanta jest taka: teraz współpraca na nowych warunkach albo zwrot pieniędzy. Pisemnie odpowiedź mam taką: proszę o zatwierdzenie warunków i wymienione warunki NIEKORZYSTNE DLA MNIE np. zmiana ceny na 815zł w tym 245zł nie podlega zwrotowi, należy zamówić kostkę w czasie 6 mies od wystawienia faktury za projekt, należy zamówić kostkę zgodnie ze specyfikacją-100% itp.
Uzasadnienie:W momencie uruchomienia działu projektowego zakładaliśmy że będzie to wartość dodana do kostki brukowej bo w końcu jest to projekt za darmo. Nie mieliśmy w związku z tym spisanych żadnych zasad, licząc na obustronne zrozumienie i porozumienie. Szybko jednak okazało się, że klienci stosują różne "zabiegi" aby odnieść jednostronną korzyść. Warunki wykonania projektu zmienialiśmy bardzo często, bo coraz bardziej "wyrafinowanym" stawał się klient. Nie chcieliśmy doprowadzić do sytuacji kiedy dając projekt za darmo spisujemy np. 30-to stronicową umowę i to jeszcze drobnym drukiem, jak to ma miejsce przy umowach z operatorami tv, komórkowymi, kredytami bankowymi itp. Po przeanalizowaniu wszystkich przypadków z klientami opracowaliśmy krótki dokument, zrozumiały dla wszystkich, obustronnie korzystny. Dokument ten jest zatwierdzony przez właścicieli Spółki i jesteśmy zobowiązani do jego stosowania.

Decydując się na opłatę 615zł za projekt nie miałam przedstawionych takich warunków, nie było żadnych warunków. Nie chciałabym mieć teraz takich ograniczeń. Znajomy do kostki przyjdzie jak będzie miał czas, myślę, że już w tym roku, Ja go nie poganiam bo wiem, że zrobi dobrze. Ale nie chciałabym aby kostka stała i czekała na placu. Chciałabym ją zakupić wtedy kiedy to dla mnie będzie wygodne i móc sobie dokonywać zmian. A teraz mam termin-kupić kostkę w ciągu 6 mies zgodnie ze specyfikacją czyli jeśli stwierdzę, że zamiast chodnika z kostki kupię płyty chodnikowe lub zmienię nazwę/ kolor kostki to mi nie zwrócą kaucji.

Chciałabym aby współpraca była na starych warunkach i aby obowiązywała stara cena. Dla mnie było to wygodne gdyż musiałam kupić tylko 150m2 kostki dowolnej aby był zwrot kaucji a resztą kostki mogłam sobie manewrować np. tutaj więcej tarasu, tutaj mniej, ścieżka szersza czy węższa.

Jak grzecznie dogadać się z firmą aby projekt powstał na starych warunkach?

Ostatnia edycja:
Powrót