Zmiana warunków umowy z dealerem/producentem

• Autor wątku Autor wątku Arty1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arty1

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Nie wiem czy w dobrym dziale zadaje pytanie - jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu...

Mam takie pytanie: -
W czasie po pierwszej fali Covida, ale przed "hiperinflacją" zamowilem u dealera nowy pojazd - spisana umowa przedwstepna wlasciwa umowa miala byc spisana w momencie dostawy pojazdu to jest za około miesiąc
Dealer nie wywiązał się z umowy przez prawie rok - odsyłając mnie do producenta ze ten nie dostarcza im pojazdu, producent tłumaczył sie "zerwane łańcuchy dostaw" - covid itp....W końcu po roku po interwencji rzecznika konsumentów , straszenia sadem itp od producenta dostałem pismo ze mogą dostarczyć mi zamówiony pojazd ale o około 30 % drożej bo wszystko podrożało itd, a jak mi nie pasuje mogę sobie zrezygnować z umowy ( W umowie był zapis ze gdybym chciał wcześniej zrezygnować zapaliłbym kare 10% wartości zamówienia - nie był opcji rezygnacji z zamówienia ani zmiany ceny ze stronu dealera czy producenta - był tylko zapis że termin dostawy może się przydłużyć w sytuacji nadzwyczajnej...).
Sprawa trafiła do sadu - na początek o przekształcenie umowy przedwstępnej we właściwą - sam nie wiem jak to dalej się potoczy, ale po przekształceniu umowy będę chciał ja dalej egzekwować.
Mam pytanie, bo prawnik raz mówi cos innego potem cos jeszcze innego..
W tej chwili sad zbiera dowody - dealer dalej tłumaczy sie ze miał trudnosci w produkcji- choć przedstawił dokumenty ze wyprodukował ileś tam sztuk takich pojazdów w tym czasie...
Dealer czy producent jeśli miał problemy z wykonaniem umowy z tego co wyczytałem mogła wystąpić do sadu o zmianę warunków umowy - wtedy musiałby przedstawić swoje argumenty i zabiegać o zmianę umowy...
czy teraz kiedy ja skierowałem sprawę już do sądu czy on dalej może wystąpić o zmianę warunków umowy -czy wniesienie sprawy z mojej stron blokuje mu już tą opcje?
Czy jeśli ja złożyłem sprawę już w sadzie to druga strona dalej może wnosić o zmianę warunków umowy?

Powrót