Zmiana właściciela firmy a zlecenie

• Autor wątku Autor wątku eres_pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eres_pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mam taki problem:
wykonałem projekt logo + wizytówki + papier firmy + tabliczki na drzwi + szyld na sklep (już wisi!) dla pewnej firmy. W produkcji jest jeszcze strona internetowa i katalog. Że prezesem firmy był przyjaciel i mam z nim inne rozliczenia, to nie podpisaliśmy żadnego zlecenia a rozliczyć mieliśmy się "przy okazji". Niestety przez radę nadzorczą kolega został odwołany. Po kilku tygodniach wysłano do mnie z tej firmy prośbę o ofertę na dokończenie strony internetowej i katalogu produktowego. Wysłałem do nich ofertę z cenami jakie umówiłem z poprzednim prezesem (kolegą wymienionym wyżej). Niestety nowy prezes nie chce się na tą wycenę zgodzić.
W tej samej wiadomości poprosiłem o rozliczenie za moje projekty logotypu, szyldu, wizytówek i papieru firmowego. Nie wiem, gdzie i jak są wykorzystywane moje prace - wiem że wisi już szyld z logotypem (mam zdjęcie). Prawie skończony jest też projekt strony internetowej i lwia część katalogu.
Pytania brzmią:
1. Czy mam prawo żądać wynagrodzenia za już wykonane prace?
2. Umówiona kwota z poprzednim prezesem firmy była ustnie, jakiej mogę ewentualnie żądać kwoty?
3. Co z projektami które są jeszcze nie skończone? Strona internetowa i katalog produktów?

Podczas tworzenia ww. pojektów nagromadziło się sporo wiadomości email z akceptacjami grafiki, zmianami itp. Wszystko to mam. Ale, jak wspomniałem, zamówienie było ustnie.

dziękuję za pomoc!
Radek

1. Tak.
2. Umówiona;
3. A co ma być?

eres_pl napisał:
... zamówienie było ustnie. ...
To nie ma wpływu na jego istnienie. Pamiętaj, że prawa autorskie majątkowe nadal są Twoje, a firma korzysta z Twoich utworów na podstawie licencji.

LeszsekS napisał:
1
3. A co ma być?

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Chodzi mi o to, czy mam skasować te prace, czy też mogę żądać jakiejś połowicznej zapłaty za niedokończone prace. Nie są skończone nie z mojej winy. Mogę je skończyć bardzo szybko, tylko pytanie co z tego że je zrobię.

Proszę o jeszcze jedno: które to są akty prawne?

dziękuję!

Dziękuję!

***Regulamin§10***

ciąg dalszy sprawy:
firma nie odpowiada na moje wezwania do zapłaty :(. Chyba oddam sprawę do sądu. Czy to prawda że za używanie zaprojektowanego przeze mnie logo (a nie rozliczonego ze mną) mogę żądać 10% obrotów firmy?
(mam zdjęcia szyldu sklepowego zaprojektowanego przeze mnie, z logo na nim które też jest zaprojektowane przeze mnie)

eres_pl napisał:
... Czy to prawda że za używanie zaprojektowanego przeze mnie logo (a nie rozliczonego ze mną) mogę żądać 10% obrotów firmy? ...
Nie ma takiej regulacji.

Ostatnia edycja:
Powrót