zmiana wpisu w ksiedze wieczystej

• Autor wątku Autor wątku anetaChK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetaChK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej mam pytenie i moze ktos bedzie wiedzial i potrafil mi pomoc.

Ile czeka sie na uprawomocnienie wniosku o zmiane wpisu w ksiedze wieczystej, np.:

podpisuje umowe u notariusza o kupno mieszkania, czy oznacza to, ze od momentu podpisania tej umowy/aktu staje sie wlascicielem nieruchomosci,

czy tez musze poczekac, az notariusz przesle wniosek do Sadu Rejonowego (wydz. KW) i sad zaakceptuje mnie jako nowego wlasciciela.

Jesli musze czekac na orzeczenie Sadu i prawomocna zmiane wpisu w KW, to ile taka procedura srednio trwa?

Z gory dzieki za pomoc

Wpis prawa własności do KW ma tzw. charakter deklaratoryjny, czyli jedynie potwierdza istniejący stan. Do przeniesienia prawa własności wystarczy sporządzenie umowy między stronami w formie aktu notarialnego. Z tą chwila nabywca staje się właścicielem. Sąd nie akceptuje nikogo jako właściciela, bo nad prawidłowością nabycia prawa własności czuwa notariusz sporządzający akt. Postanowienie o ujawnieniu w KW prawa własności uprawomacnia się po upływie 7 dni od jego doręczenia Pani. Kiedy doręczą to zależy od sprawności działania Sądu, ilości aktualnie wpływających wniosków etc.

Powrót