Zmiana zameldowania a dowod rejestracyjny pojazdy

• Autor wątku Autor wątku lidl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lidl

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Czy zmiana zameldowania wlasciciela pojazdu moze zostac odnotowana w 'Adnotacjach urzedowych' (w srodku dowodu, czesc niezafoliowana)?

Nie. W każdym wypadku następuje wymiana dowodu, a co za tym idzie zmiana nalepek legalizacyjnych na tablicach. Jeżeli zmiana meldunku wywołuje zmianę powiatu, do wymiany idą tablice i naklejka legalizacyjna na szybie.

Może. Miałam taką sytuację i zmian dokonano w środku dowodu rejestracyjnego, bez potrzeby zmiany całego dowodu rejestracyjnego :) No ale przeprowadzka była w tym samym powiecie...

No to jak to w koncu jest? :)

Lidl, nie prościej zadzwonić lub pójść do WK?

Ale ta baba mi mowi, ze tak sie nie da... A wyzej ktos pisal, ze to jest jednak mozliwe.

Inaczej - przeprowadzasz się w ramach tego samego powiatu?

Juz jestem przeprowadzony na druga ulice w tym samym miescie.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 22 lipca 2002 r.

w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.

(Dz. U. z dnia 21 sierpnia 2002 r.)

(...)

Rozdział 2

Rejestracja pojazdów

(...)

§ 14. 1. W przypadku zawiadomienia o zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, wynikającej:

(...)

2) ze zmiany adresu miejsca zamieszkania właściciela pojazdu niepowodującej zmiany właściwości miejscowej organu rejestrującego, organ rejestrujący wydaje nowy dowód rejestracyjny oraz dokonuje legalizacji tablic rejestracyjnych zgodnie z zasadami określonymi w przepisach w sprawie legalizacji tablic rejestracyjnych,

(...)

Koniec i kropka. Muszą Ci wymienić dowód rejestracyjny, takie jest rozporządzenie. Koszt ~60zł.

Temat przynależy do prawa administracyjnego.

Hmmmm w sumie co urząd to inna interpretacja. Bywa tak że urzędnik dokona wpisu w adnotacjach w dr, ale niekiedy dr idzie do wymiany. Wszystko zależy od tego jakie polecenie służbowe dostanie szary urzędnik od swojego przełożonego.

Powrót