Zmiany na koncie abonenckim bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku sdms
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sdms

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Sprawa wygląda następująco: Konsultantka operatora telekomunikacyjnego w odpowiedzi na moją reklamację wyciągnęła jakieś dziwne wnioski, które nijak się miały do treści reklamacji i wprowadziła jakieś zmiany na moim koncie. Zmiany miały dotyczyć udostępniania mojego numeru telefonu firmom zewnętrznym w celach marketingowych - jak wnioskuję z pisma, rzekomo taka zgoda z mojej strony była i konsultantka tą zgodę cofnęła. Tymczasem nigdy takiej zgody nie wyrażałem, wręcz przeciwnie, zawsze wyrażam swój sprzeciw na udostępnianie danych, wykorzystywanie ich w celach marketingowych itp. Operator nie miał zgody na wykorzystywanie moich danych w celach marketingowych. Treść reklamacji w żaden sposób nie odnosiła się do tej sprawy. Nadto, jak sprawdziłem w panelu klienta operator dokonał także innych zmian na moim koncie (zmienił status innej zgody), o których nie raczył mnie poinformować. Jeszcze dzisiaj przyszła odpowiedź od operatora, w której sugeruje, że wspomnianej zmiany mogę dokonać w dowolnym momencie, stąd wnioskuję, że osoba odpowiadająca na moje zgłoszenie nie była świadoma, że taka zmiana na moim koncie została dokonana.

Proszę o poradę, co powinienem zrobić w tej sytuacji. Jestem przekonany, że dokonując wspomnianych zmian na moim koncie Operator naruszył warunki zawartej ze mną umowy, a wydaje mi się prawdopodobne, że doszło do złamania prawa. Proszę o opinię kogoś bardziej obeznanego z kwestiami prawnymi. Dokonywanie losowych zmian przez Operatora w niezwykle istotnych kwestiach dotyczących przetwarzania danych osobowych jest niezwykle bulwersujące.

sdms napisał:
Jestem przekonany, że dokonując wspomnianych zmian na moim koncie Operator naruszył warunki zawartej ze mną umowy,
Nie, nie doszło do zmiany.
sdms napisał:
a wydaje mi się prawdopodobne, że doszło do złamania prawa
Jeśli nie wyraziłeś zgody to zaiste doszło.

nomnes napisał:
Coś więcej? Np. jakie mam możliwości w tej sytuacji? Co powinienem zrobić itd.?
nomnes napisał:
Nie, nie doszło do zmiany.
Nie jestem przekonany, czy mogę mieć, co do tego pewność. Skoro operator dokonuje zmian, o których mnie nawet nie informuje to skąd mogę wiedzieć, czy nie dokonuje też innych zmian poza tą, którą zauważyłem?

sdms napisał:
Co powinienem zrobić itd.?
Zażądać wycofania zgody?

sdms napisał:
Nie jestem przekonany, czy mogę mieć, co do tego pewność. Skoro operator dokonuje zmian, o których mnie nawet nie informuje to skąd mogę wiedzieć, czy nie dokonuje też innych zmian poza tą, którą zauważyłem?
Nie o to pytałeś.

nomnes napisał:
Zażądać wycofania zgody?
nomnes napisał:
Jakiś przepis prawny?
nomnes napisał:
Nie o to pytałeś.
To jest zwykła konsekwencja - skoro Operator dokonuje sam zmian na koncie i nawet o nich nie informuje to podważa swoją wiarygodność, a co za tym idzie nie mogę mieć pewności czy Operator nie dokonał/dokonywał innych zmian na moim koncie.

Czy ktoś może wskazać przepis prawny, który został naruszony w tym przypadku?

Nie ma przepisu prawnego do zaznaczenia opcji na którą się nie wyraziło zgody.
sdms napisał:
a co za tym idzie nie mogę mieć pewności czy Operator nie dokonał/dokonywał innych zmian na moim koncie.
Generalnie to niczego nie możesz być pewny.

nomnes napisał:
Nie ma przepisu prawnego do zaznaczenia opcji na którą się nie wyraziło zgody.

A to nie jest przypadkiem tak, że jeśli chodzi o przetwarzanie danych osobowych mogę podejrzewać, że doszło do naruszenia moich dóbr osobistych? W końcu jeśli Operator dowolnie manipuluje wyrażonymi przeze mnie zgodami nawet mnie o tym nie informując i nie zostawiając śladów w dostępnej mi historii operacji na koncie (jednak mogę wykazać, że zmiana została dokonana na podstawie korespondencji z Operatorem, w której odnosił się od do wyrażonych przeze mnie zgód) to jaką mogę mieć pewność, że Operator nie naruszył swoim działaniem moich dóbr osobistych?

Powrót