zmiany w ustawie o szkolnictwie (stypendia)

• Autor wątku Autor wątku mariap13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariap13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
pojaiły się zmiany w ustawie: Art. 93. szkol. wyższe i nauk
Zasady przyznawania stypendiów i zapomogi
1. Student kształcący się równocześnie na kilku kierunkach studiów może otrzymywać świadczenia, o których mowa w art. 86 stypendia studenckie ust. 1 pkt 1–4 i art. 359 stypendium ministra za osiągnięcia naukowe lub artystyczne ust. 1, tylko na jednym, wskazanym przez niego kierunku.
2. Świadczenia, o których mowa w art. 86 stypendia studenckie ust. 1 pkt 1–4 i art. 359 stypendium ministra za osiągnięcia naukowe lub artystyczne ust. 1:
1)
przysługują na studiach pierwszego stopnia, studiach drugiego stopnia i jednolitych studiach magisterskich, jednak nie dłużej niż przez okres 6 lat;
2)
nie przysługują studentowi posiadającemu tytuł zawodowy:
a) magistra, magistra inżyniera albo równorzędny,
b) licencjata, inżyniera albo równorzędny, jeżeli ponownie podejmuje studia pierwszego stopnia.
3. Przepisy ust. 2 stosuje się do osób posiadających tytuły zawodowe uzyskane za granicą.
4. W przypadku gdy niepełnosprawność powstała w trakcie studiów lub po uzyskaniu tytułu zawodowego, student może otrzymać świadczenie, o którym mowa w art. 86 stypendia studenckie ust. 1 pkt 2, tylko na jednym kolejnym kierunku studiów, jednak nie dłużej niż przez okres 6 lat.
(Art. 93 wejdzie w życie z dniem 01.10.2019 r.)

Mam pytanie od jakiego czasu liczy się te "6 lat"?
Studiowałam 20 lat temu, studia jednak przerwałam na Vroku,
Po 20 latach 3 lata temu,podjęłam studia na zupełnie innym kierunku.

Czy od 1.10.2019 mam prawo do stypendium? czy te naliczanie obejmuje przeszłość, czy "zaczyna się liczyć" od daty wejścia ustawy?

Poprzednie studia też się liczą. Sześcioletni okres już się wyczerpał.

czy to jeste pewne?
w jaki sposób będzie to weryfikowane?

Jest pewne. Uczelnie zapewne będą polegać na oświadczeniach studentów na temat poprzednich studiów. Zatajenie takich informacji i próba wyłudzenia środków publicznych nie jest zgodne z prawem.

Jesteśmy ludźmi rozumnymi, bardziej od odpowiedzi interesują nas powody. Dlaczego mamy do czynienia z taką interpretacją wyrażenia 'przysługiwać przez 6 lat'?

Powrót