Zmiany w zleconego zdjęcia - pozew

• Autor wątku Autor wątku ase2634
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ase2634

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jesteśmy firmą sprzedającą odzież. Pewna blogerka poprosiła nas produkty w zamian za zdjęcia tych produktów. W wyniku współpracy otrzymaliśmy 4 zdjęcia za towar o wartości 200 zł. Mój pracownik przy umieszczaniu zdjecia na naszym blogu dokonał modyfikacji zmieniając wyraz twarzy modelki (dodając uśmiech).

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy od blogerki pozew i propozycję ugody za :
- 1000zł - zadośćuczenienia za naruszenie praw do wizerunku
- 1000zł - zadośćuczenienia za naruszenie praw do integralności utworu
- 1000 zł- wynagrodzenia za bezprawne naruszenia praw autorskich

Proszę o radę co robić ?

Negocjować, może coś opuści.

LeszsekS napisał:
Negocjować, może coś opuści.

1. Czy ma podstawy do żadania 3 po 1000zł ?
2. Czy mając prawo do wykorzystania zdjęcia - warto nie iść na ugodę tylko spotkać się w sądzie ?

3. Czy w razie przegrania sprawy - mam prawo do odzyskania od pracownika kosztów poniesionych przez firmę ?

Dziekuję za odpowiedz

1. Może;
2. Prawo do korzystanie nie jest tożsame z prawem do rozpowszechniania opracowania. Tu naruszacie zarówno prawa osobiste autora - integralność utworu, jak i prawa majątkowe - rozpowszechnianie opracowania bez zgody autora utworu pierwotnego. Jeśli chcesz aby do roszczeń doszły koszty sądowe, możesz próbować tej drogi. Niewątpliwie jesteś naruszycielem.
3. Możesz próbować.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
1. Może;
2. Prawo do korzystanie nie jest tożsame z prawem do rozpowszechniania opracowania. Tu naruszacie zarówno prawa osobiste autora - integralność utworu, jak i prawa majątkowe - rozpowszechnianie opracowania bez zgody autora utworu pierwotnego. Jeśli chcesz aby do roszczeń doszły koszty sądowe, możesz próbować tej drogi. Niewątpliwie jesteś naruszycielem.
3. Możesz próbować.

1. W jaki sposob wyliczane jest zadośćuczynie, wynagrodzenie ?

3. Pracownik dokonał modyfikacji mimo że miał zakaz takich modyfikacji - obecnie nie jest już naszym pracownikiem.
Co może przeszkodzić w odzyskaniu kosztów poniesionych przez fimę - w jaki sposób powinno się to odbyć ? Na drodzę wezwania do naprawienia szkody- a razie niewywiazania się, przez powództwo cywilne ?

1. Nie ma na ten temat żadnych szczegółowych regulacji:
... sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia ...
ase2634 napisał:
... Na drodzę wezwania do naprawienia szkody- a razie niewywiazania się, przez powództwo cywilne ?
To prawidłowe rozwiązanie.

LeszsekS napisał:
1. Nie ma na ten temat żadnych szczegółowych regulacji: To prawidłowe rozwiązanie.

Czy to że już u Nas nie pracuje ma jakieś znaczenie ?

Kwota zadośćuczynienia wydaje się bardzo wysoko w porównaniu z przewinieniem i wartością zdjęcia - czy to nie ma znaczenia przy ustalaniu wielkości zadośćuczynienia ?

Pozywająca nas kancelaria napisała o kwocie wynagrodzenia jako 1000 zł.

Jak skonstruować teraz pismo - odpowiedz na wezwanie- jak negocjować stawkę ( jakich argumantów uzyć) Czy już w 1 piśmie proponować jakąś kwotę ?

Wielkie dzieki za pomoc

ase2634 napisał:
Czy to że już u Nas nie pracuje ma jakieś znaczenie ?...
Nie ma.
ase2634 napisał:
... Czy już w 1 piśmie proponować jakąś kwotę ? ...
Można lecz nie w sposób agresywny. Sugerowałbym raczej tylko prośbę o obniżenie roszczeń.

PS.
Oby tylko jeszcze modelka nie zwróciła się z roszczeniami o naruszenie dóbr osobistych.

LeszsekS napisał:
Nie ma.
Można lecz nie w sposób agresywny. Sugerowałbym raczej tylko prośbę o obniżenie roszczeń.

PS.
Oby tylko jeszcze modelka nie zwróciła się z roszczeniami o naruszenie dóbr osobistych.

To własnie modelka / blogerka w jednym i to ona Nas pozywa.

p.s.

Zastanawia mnie to dlaczego to jest nasz wina jest taka oczywista bezsprzeczne a kwota może być wymyślona z sufitu.

Mam teraz odwrotną sytuację - wykoanlismy sporo zdjęć naszych towarów ( zlecone agencji) - znalazłem na allegro sprzedawcę który bez mojej zgody korzysta z tych zdjęć sprzedając swoje produkty. Czy mogę go pozwać żądając zadośćuczynienia i wynagrodzenia ?

ase2634 napisał:
... Zastanawia mnie to dlaczego to jest nasz wina jest taka oczywista bezsprzeczne a kwota może być wymyślona z sufitu. ...
A uważasz, że nie jest oczywista? Jeśli masz wątpliwości co do kwoty zdaj się na Sąd, on oceni jej słuszność.
ase2634 napisał:
... Czy mogę go pozwać żądając zadośćuczynienia i wynagrodzenia ? ...
Jak najbardziej, na początek wezwij do ugody.

Powrót