Zmniejszenie emerytury, czy zgodne z prawem?

• Autor wątku Autor wątku Młynarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Młynarz

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam.
Bardzo proszę o pomoc i radę oraz na zadane pytania.
Niżej opisuję sytuację, której dotyczy mój problem.
Jestem emerytem wojskowym. Otrzymuję 57.2% dlatego, że nie mam pełnej wysługi lat służby. Dodatkowo pracuję na 3/5 etatu oraz na umowę zlecenie (od wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia nie opłacam składek ZUS). W miesiącu listopadzie mimo, że wcześniej nie dostarczono mi decyzji o zmniejszeniu świadczenia, należne mi świadczenie pomniejszono o około 60%. Na moja interwencję (telefonicznie) udzielono mi odpowiedzi, że decyzja została wydana w dniu 15 października i wysłana listem zwykłym w dniu 19.10. (ja jej nie otrzymałem do dnia dzisiejszego). Telefonicznie poinformowano mnie, że organ wypłacający moją emeryturę nie posiada wiedzy, czy wynagrodzenie nie jest od tego samego pracodawcy, bo jeżeli wykonuję umowę zlecenie u tego samego pracodawcy to wysokość tego wynagrodzenia wpływa na zmniejszenie emerytury i zażądano ode mnie przedłożenia dokumentów od swoich pracodawców potwierdzających, ze są to różni pracodawcy. Natomiast w dniu 16 listopada otrzymałem pisemną informację, że organ wypłacający mi emeryturę, do wynagrodzenia wpływającego na zmniejszenie emerytury mógł również zaliczyć wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia mimo, że nie odprowadzałem od tego wynagrodzenia składek na ZUS. Natomiast na podstawie ubiegłorocznych dochodów prognozuje moje dochody w 2009 roku i z tego tytułu zmniejszył mi świadczenie o 350,00. Wyjaśniam, że wysłałem do płatnika emerytury oświadczenie o planowanym w 2009 roku dochodzie w marcu tego roku. W oświadczeniu zadeklarowałem średnią miesięczną w wysokości 2000 zł brutto i taki dochód w rzeczywistości osiągam. Jest to dochód nie wpływający na zmniejszenie świadczeń emerytalnych.
Moje pytania, czy płatnik emerytury miał prawo:
1. Zmniejszyć moja emeryturę z tytułu dochodu od umowy zlecenia od którego nie odprowadzałem składek ZUS?
2. Pomniejszyć moja emeryturę z tytułu (swojej) prognozy?
3. Czy mógł dokonać zmniejszenia emerytury bez skutecznego przekazania mi decyzji o jej zmniejszeniu bieżącym i z tytułu rozliczenia ubiegłego roku?
Pozdrawiam.

Może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć. Moim zdaniem WBE nie mogło zmniejszyć mojej emerytury przed skutecznym doręczeniem decyzji, ale może się mylę? Prawdę mówiąc to ja nawet nie mam pewności czy taka decyzja została wydana. O decyzji bowiem dowiedziałem się od pracownika biura emerytalnego w czasie rozmowy telefonicznej. W czasie tej rozmowy twierdził, że została wydana w dniu 19.10 i wysłana 20.10., obiecał mi tez wysłać ją jeszcze raz. W konsekwencji jednak dostałem tylko pismo z WBE od jego Dyrektora. W którym w zasadzie opisał ogólne warunki zmniejszania emerytury w przypadku wykonywania pracy przez emeryta. I stwierdził, że on nie ma pewności czy umowę o dzieło i umowę zlecenie nie wykonywałem u tego samego pracodawcy. Bo jeżeli tak, to wynagrodzenie z takiego stosunku pracy wpływa na zmniejszenie podstawy emerytury jak w przypadku dochodu z tytułu umowy o pracę. Uzasadnił tez, że na podstawie osiągniętych w ubiegłym roku przeze mnie dochodów w 2008 roku ma prawo przypuszczać, że w 2009 będą co najmniej takie same. Informuję, że powiadomiłem za listem poleconym i za potwierdzeniem odbioru o wysokości swoich dochodów w związku z zmianą pracodawcy. Wydaję się mi, że dopełniłem wszystkich obowiązków wynikających z ustawy o świadczeniach emerytalnych, natomiast pomniejszono mi świadczenia z tytułu „proroczych” przesłanek urzędnika WBE, który teraz żąda żebym udowodnił, że nie jestem wielbłądem. Będę wdzięczny jeżeli ktoś zajmie stanowisko w sprawie, wskazując błędy w moim rozumowaniu lub wskazując argumenty na poparcie przedstawionych tez.

Powrót