zmniejszenie pensum nauczyciela dyplomowanego

• Autor wątku Autor wątku sternek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sternek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
jestem nauczycielem dyplomowanym z 13 letnim stażem pracy w ZS (szkoła podstawowa i gimnazjum). Mam dyplom mgr. filologii niemieckiej. Do tej pory uczyłam języka niemieckiego, z powodu zmniejszonej liczby godzin języka niemieckiego w bieżącym roku szkolnym (2013/2014) uzupełniam etat na świetlicy. W styczniu 2014 przedłożyłam dyrekcji szkoły zdobyte kwalifikacje na nauczania języka angielskiego w klasach I-III szkoły podstawowej (certyfikat FCE + świadectwo ukończenia kursu kwalifikacyjnego). Szkoła zwróciłam mi część poniesionych kosztów edukacji + pełen zwrot za delegacje.
Niestety z kwietniowego arkusza organizacyjnego szkoły wynika, że dyrekcja przewiduje dla mnie zmniejszenie pensum do 16/18 (9 godzin dydaktycznych niemieckiego+ 10 godzin świetlicy). W klasach I-III przewidziane jest 16 godzin angielskiego. Nie zostałam uwzględniona w nich uwzględniona.
W kwietniowym arkuszu organizacyjnym szkoły godziny angielskiego przewidziane są następująco:
-nauczyciel dyplomowany z 25 letnim stażem 2 h ponadwymiarowe,
- nauczyciel mianowany z 7 letnim stażem 2 h ponadwymiarowe,
- 2 nauczycieli stażystów z umową kończącą się 31. sierpnia 2014 każdy po 18 h. (pełen etat).
Uważam że w takim układzie mam prawo nie zgodzić się na zmniejszony wymiar godzin. Bardzo proszę o opinie osób znających się na prawie oświatowym. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

sternek napisał:
Niestety z kwietniowego arkusza organizacyjnego szkoły wynika, że dyrekcja przewiduje dla mnie zmniejszenie pensum do 16/18 (9 godzin dydaktycznych niemieckiego+ 10 godzin świetlicy).
sternek napisał:
nauczyciel dyplomowany z 25 letnim stażem 2 h ponadwymiarowe,
- nauczyciel mianowany z 7 letnim stażem 2 h ponadwymiarowe,
Zeby obniżyć Pani pensum dyrek musi uzyskać Pani zgodę.Uważam ze Pani nie powinna sie zgodzić, obnizenie jest mozliwe na podstawie art 20 KN a ten jest jasny
Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:
1) całkowitej likwidacji szkoły rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy;
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.
Czyli muszą być tylko te przesłanki.Zmniejszenie zatrudnienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania w innej sytuacji jest niedopuszczalne
Jeżeli ma Pani tylko jedna umowę o prace to jest niewłaściwe łączenie pensum 18 h i 26 h
Najlepiej jak poprosi Pani o pomoc i rade np:prawnika z kuratorium lub PIP

Pamiętaj, że niewyrażenie zgody na obniżenie pensum może wiązać się z rozwiązaniem umowy o pracę z art. 20 Karty Nauczyciela. W takim przypadku możesz wystąpić do sądu pracy i udowodnić poprzez analizę arkusza organizacyjnego, że dyrektor mół Cię zatrudnić w pełnym wymiarze godzin (jeśli faktycznie mógł). Pamiętaj też, że jeśli zgodzisz się na obniżenie pensum, to nie będziesz się mogła nigdzie poskarżyć. Więc rozważ to dobrze.

Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Mam jako nauczyciel języka polskiego 10h przedmiotu i 10h zajęć rewalidacyjnych. Czy mogę mieć uzupełniony etat dydaktyczny godzinami rewalidacji? Moja Pani Dyrektor upiera się żeby zrobić mi zmniejszenie etatu do 10h i osobno przydzielić rewalidację ponieważ utrzymuje, że godziny rewalidacji nie mogą być wliczone w etat. Czy to prawda?

Powrót