Zmniejszenie prowizji egzekucyjnej.

• Autor wątku Autor wątku pjasio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pjasio

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Spłata dobrowolna w ciągu 7 dni od doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji powoduje zmniejszenie prowizji komornika z 10 do 3 procent. Jak ma się to do zajęcia konta na dzień przed otrzymaniem przeze mnie zawiadomienia? Pieniądze były na koncie. Czy komornik zmniejszy prowizję? Czy mam zapłacić 2 raz i oczekiwać zmniejszenia obciążenia i zwrotu zajęcia z konta?

Jeśli bank zrealizował zajęcie przed wpłatą "dobrowolną", to zmniejszenie opłaty nie obowiązuje.

Tylko, że komornik najpierw zajmuje środki na koncie, a dopiero później informuje dłużnika o zajęciu. Środki są zablokowane na koncie przez 7 dni zanim zostaną przelane. A co w sytuacji gdy dłużnik zleci wypłatę z zajętego konta na konto komornika przed upływem 7 dni (może dać takie zlecenie)? Formalnie sam wykonałem przelew, więc czy należy obniżyć opłatę do 3%.
I co rozumiemy przez realizację zajęcia: blokadę na koncie czy wysłanie przelewu na konto komornika?

Obecnie banki już nie czekają 7 dni przed realizacją zajęcia, zmieniły się przepisy.

Czyli w zasadzie dla kogoś kto ma pieniądze na koncie jest to martwy przepis. Komornik i tak weźmie prowizję atakując znienacka :).

Powrót