zmusić byłego męża do wyrejestrowania dziecka z rodzinnej legitymacji ubezpieczeniow

• Autor wątku Autor wątku lustyk76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lustyk76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem z mężem po rozwodzie. Chcę, żeby ojciec mojego dziecka wyrejestrował w swoim zakładzie pracy z ubezpieczenia ZUS naszą córkę, żebym ja mogła założyć rodzinną legitymację ubezpieczeniową. Ojciec dziecka powiedział, że tego nie zrobi, że nie widzi takiej potrzeby oraz że jeżeli będę potrzebowała iść z dzieckiem do lekarza, to on podbije legitymację i mi ją przekaże. A co w razie nagłych przypadków, np. nagła wizyta na izbie przyjęć w szpitalu? Pytałam w ZUS-ie czy na mój wniosek mogą sami wyrejestrować dziecko, niestety odpowiedź była negatywna. Składam właśnie pozew o podwyższenie alimentów. Czy mogę wnieść w tym pozwie, aby sąd nakazał ojcu dziecka wyrejestrowanie z ubezpieczenia? Jeżeli nie, czy istnieje inny sposób załatwienia tej sprawy?

lustyk76 napisał:
A co w razie nagłych przypadków, np. nagła wizyta na izbie przyjęć w szpitalu?
W takich sytuacjach - można dowód ubezpieczenia - dostarczyć później.

Oczywiście, ale ojciec dziecka często wyjeżdża z kraju na kilka miesięcy i co wtedy? W mojej miejscowości jest 7 dni na dostarczenie dowodu ubezpieczenia do szpitala. Czy naprawdę ZUS na mój wniosek nie może dokonać przerejestrowania skoro dziecko jest zameldowane i mieszka ze mną?

Takie sprawy można załatwić przez NFZ. Składasz tam pismo z opisaną sytuacją, a oni wydają odpowiednie zaświadczenie.

Powrót