Zmuszanie do podpisu

• Autor wątku Autor wątku marcin2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam wszystkich forumowiczów.

Pokrótce opiszę mój problem: 2lata temu nawiązałem umowę z firmą, w ramach tej umowy wykonałem portal www, który firma wykorzystuje.

Co do umowy - jest cywilno-pr. ( zawiera też akapit dotyczący przeniesienia praw autorskich).
Ale umowę dostałem jedynie emailem do wglądu, do podpisu miała zostać wysłana pocztą. Jednak , z nieznanych mi powodów, nigdy nie została do mnie wysłana. (Nie byłem wtedy świadomy konsekwencji braku formy pisemnej).

Oczywiście jak to bywa problem pojawił się w momencie zakończenia umowy, przebiegał w dosyć niemiłej atmosferze (kłótnia dotyczyła między innymi spraw finansowych ale nie związanych z prawem autorskim)

Nagle okazało się dla tej firmy że brak formy pisemnej może mieć b. poważne konsekwencje. W tej chwili firma próbuje mnie zmusić do podpisania tej umowy grożąc pozwem jeśli tego nie zrobię.

Moje pytanie - czy w takim wypadku w ogóle jest coś takiego jak przymus podpisania umowy, szczególnie że brak podpisu wynika z zaniedbania tej firmy a nie z mojego powodu?

Dzięki za odpowiedzi,
Marcin

Nie ma przymusu podpisywania umowy. Taka umowa może być ustna. Problemem jest udowodnienie jej postanowień w ewentualnym sporze sądowym.

Czyli nie mogą mnie zmusić do podpisu. To ważne.

Nie jestem jednak pewien czy forma ustna w zakresie przeniesienia praw autorskich majątkowych jest wystarczająca, bo zgodnie z ustawą:
Przepis prawny:
Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności (art. 53 pr.aut.)

Ja miałem na myśli umowę dotyczącą wykonania portalu. Tak czy inaczej zmusić Cię do niczego nie mogą.

Dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
marcin2009 napisał:
... Ale umowę dostałem jedynie emailem do wglądu, do podpisu miała zostać wysłana pocztą. Jednak , z nieznanych mi powodów, nigdy nie została do mnie wysłana. (Nie byłem wtedy świadomy konsekwencji braku formy pisemnej). ...
Zatem do przeniesienia nie doszło.
marcin2009 napisał:
... czy w takim wypadku w ogóle jest coś takiego jak przymus podpisania umowy, szczególnie że brak podpisu wynika z zaniedbania tej firmy a nie z mojego powodu? ...
Nigdy nie masz obowiązku zbywania swoich praw, to Twoja suwerenna decyzja.

Powrót