Zmuszanie do urlopu

• Autor wątku Autor wątku kajoQLIMAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajoQLIMAX

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam,

W firmie której pracuje zdążają się sytuacje że jest mniej zamówień ,nastąpi jakąś awaria maszyny lub jak ostatnio jest nadprodukcja i zalegające produkty na magazynie uniemożliwiają czesciowo produkcje - praca na 3 zmiany. Pracodawca w takich sytuacjach " wysyłał " pracowników zazwyczaj ktorejs zmiany na urlop we wspomnianych sytuacjach aby byly dwie zmiany .
Wszytko jest jakoś do dogadania,jak zawsze. Jednak kiedy zostaje do końca roku 2-4 dni urlopu to sytuacja dla pracownika się już trochę komplikuje ,mając jeszcze 3 miesiące do końca roku.
Pytanie czy jeżeli pracodawca " wysyła" na urlop a ja mu odmawiam go i proszę o wypisanie postojowego ( czy to na 1 2 lub 5 dni itp.) a on każe odpracować w nadgodzinach dany dzień lub jak to miało miejsce dzis każe wybrać osobę która ma zwolnić lub zwolni mnie jak nikogo nie wskaże,mogę wypowiedzieć mu umowę w tym przypadku na czas nie określony z jego winy ?
Czy w przypadku kiedy godzilem się wcześniej na takie ustępstwa,teraz jednak nie mam już na to ochoty ,choćby przy jednorazowej takiej sytuacji "zmuszenia " do urlopu w sytuacjach opisanych ,będzie to również zasadne jak wyżej ?

Pracodawca nie ma prawa wysyłać pracownika na urlop decyzją jednostronną
Prawo dopuszcza tylko 2 możliwości kiedy tak może być , jedną z nich jest urlop zaległy jeżeli pracownik odmawia wskazania terminu w jakim urlop zaległy wykorzysta , a 2 sytuacja to ma takie prawo w okresie wypowiedzenia

Należy odmówić wypisania wniosku jeżeli pracodawca DALEJ PRZYMUSZA to pozostaje złożyć skargę do PIP.
W//g mnie nie jest to podstawą do rozwiązania umowy z art 55. o którym wspominasz.
Nie ma prawa też takich dniówek wolnych kazać odpracowywać.
Pracownik pracuje zgodnie z harmonogramem jaki na początku okresu rozliczeniowego otrzymuje od pracodawcy.

Grafik mamy uzgodniony,słownie . Od niedawna jest on wywieszania na tablicy w pomieszczeniu socjalnym ( w 99,9% zgadza się z tym co uzgodnione ; system R P R Na P N ) .
Urlop wziąłem gdyż zaproponowano mi odrobinie tego dnia 2 x 4 godziny przez dwa dni lub wybranie pracownika do zwolnienia lub zwolnienie mojej osoby.
Ale w kwestii jeszcze wspomnianego grafiku i pracy w godzinach nocnych ; od chyba roku nie płacić pracodawca dodatki za nie. Z czego wnioskuje ? Wypłata co miesiąc jest taka sama a ilość dni pracy na zmiany nocne jest różna.
Co w tej sytuacji ?

Powrót