Zmuszenie przez opiekę

• Autor wątku Autor wątku Pablo Antonio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablo Antonio

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam serdecznie,
Osoba starsza w wieku 90 lat potrzebował opiekunki na próbę, pracownik miejskiego ośrodka pomocy społecznej stawił się w domu celem wypełnienia dokumentacji oraz wywiadu środowiskowego, po miesiącu miejski ośrodek pomocy społecznej nałożył kwoty dosyć wysokie które nie jestem w stanie opłacać. Więc osoba starsza złożyła wniosek wypowiedzenie o rezygnację ze względu na koszty i w dalszym ciągu piecze sprawuje ja wraz z bratem. Pracownik miejskiego ośrodka pomocy społecznej powiedział że wycofuje tą rezygnację ze względu iż on uważa że ta opieka jest potrzebna tej osobie co mogę w tym przypadku zrobić. Jestem zmuszany w tym momencie na opiekunkę celem jej opłat miesięcznych poproszę o pomoc w tej sprawie

czy ta osoba starsza jest ubezwłasnowolniona? odpłatnośc za usługi jest ustalana na podstawie dochodów rodziny tej starszej osoby

Nie jest ubezwłasnowolniona , tak odpłatność jak najbardziej , zależy mi jednak na rezygnacji z opieki , na jakiej podstawie prawnej pracownik mops cofnął wypowiedzenie rezygnacji

może uznał że opieka sprawowana przez Ciebie i brata jest niewystarczająca - Ty jesteś pełnomocnikiem tej starszej osoby?

Tak , razem z bratek opiekujemy się na przemienienie, ale wypowiedzenie złożyła osoba nad którą jest piecza , nie chcemy płacić za opiekunkę co można z tym zrobić ??

Powrót