Znaczek c w kółeczku, copyright

• Autor wątku Autor wątku j.cob_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

j.cob_21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie,
zakładam własną firmę, i istnieje tylko jedna o takiej samej nazwie,
i niestety martwię się czy mogę użyć tej nazwy...
Firma o takiej samej jaką ja sobie wymyśliłem jest w stanach zjednoczonych,
na dole strony internetowej mają zapis:
Xxxx Yyyyyyyyy, Inc. | "adres" | "stan"| "numer telefonu"
© 1993-2020

Generalnie sytuacja wygląda tak:
Logo (znak graficzny) mam inny,
Nazwa firmy, na dole mają pełną nazwę składającą się tak jak przytoczyłem z dwóch słów Xxxx Yyyyyyyyy, zaś na górze strony, mają swoje (inne niż moje) logo, a nazwa firmy jest skrócona do połączenia tych dwóch słów:
"XXXXYYYY",
teraz pojawia się kwestia tego czy mogę w polsce nazwać swoją firmę tak jak mają w skrócie na stronie czyli "Xxxxyyyy" gdzie u mnie byłaby to pełna nazwa firmy, czy muszę koniecznie dodać coś do swojej nazwy by z tego skorzystać?

Przepraszam, źle napisałem.
Skrócona nazwa której używają czyli "XXXXYYYY" znajduje się w lewym górnym rogu ich strony, natomiast ich pełna nazwa firmy to "Xxxx Yyyyyyyyy inc."
,czyli to co jest w zapisie na dole ich strony, a moja nazwa firmy to "Xxxxyyyy", gdzie w logu będę używał dodatkowego opisu pod nazwą firmy na swojej stronie internetowej, dokumentach, ofertach emailach.
do CEIDG będzie wpisane tylko "Xxxxyyyy".
Moja firma działa w innym sektorze niż ich, oni zajmują się IT ja natomiast będę zajmował się produkcją maszyn bliżej niesklasyfikowanych.

Ostatnia edycja:
Jeśli jest to chroniony znak towarowy należałoby sprawdzić zakres ochrony. Na stronie Urzędu Patentowego RP są dostępne odpowiednie bazy.

Czy mogę dać © na swojej stronie internetowej?

Witajcie,
Założyłem swoją firmę i na szczęście nazwa nie była zastrzeżona, teraz tylko mam pytanie, kończę pisać swoją stronę internetową dla mojej firmy (napiszę ją sam i opublikuję ).
Czy mogę na samym dole dać znaczek © nawet jeśli wzorowałem się na pracach innych?
Czy za taki znaczek muszę zapłacić?

Ostatnia edycja:
RE: Czy mogę dać © na swojej stronie internetowej?

j.cob_21 napisał:
... Czy mogę na samym dole dać znaczek © nawet jeśli wzorowałem się na pracach innych?...
W polskim prawie ten znak nie ma żadnego znaczenia.

Powrót