znaczenie słów: wyłączny importer i dystrybutor na Polskę

• Autor wątku Autor wątku valmont84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

valmont84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
może mi ktoś to wyjaśnić znaczenie tych słów na przykładach np
chce importować ubrania firmowe typu adidas, nike, sprzet elektroniczny nokia, se albo inne rzeczy ktore mają wyłacznego dystrybutora

niektóre ze znanych marek reprezentują firmy polskie które posiadają wyłączność np firma dlf:
http://basic.roomba.pl/importer.html

jest wyłacznym dystrybutorem mat które chciałbym sprzedawać....
towar oczwyscie chciałbym pozyskiwać z innego źródla niż poprzez firme DLF

czy jest taka możliwośc czy może trzeba pisac do producenta

Jest, tylko trzeba kupić w ramach Unii Europejskiej lub EOG.

Wyczerpanie prawa do znaku towarowego:

w odniesieniu do wspólnotowego znaku towarowego:

Artykuł 13
Wyczerpanie praw przyznanych przez wspólnotowy znak towarowy
1. Wspólnotowy znak towarowy nie uprawnia właściciela do zakazania jego używania w odniesieniu do towarów, które zostały wprowadzone do obrotu we Wspólnocie pod tym znakiem towarowym przez właściciela lub za jego zgodą.
2. Ustęp 1 nie ma zastosowania w przypadku gdy istnieją dla właściciela uzasadnione przyczyny sprzeciwu wobec dalszego obrotu towarami, w szczególności jeżeli stan towarów ulega zmianie lub pogorszeniu
po ich wprowadzeniu do obrotu.

w odniesieniu do polskiego znaku towarowego:

Art. 155. 1. Prawo ochronne na znak towarowy nie rozciąga się na działania dotyczące towarów ze znakiem, polegające w szczególności na ich oferowaniu do sprzedaży lub dalszym wprowadzaniu do obrotu towarów oznaczonych tym znakiem, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez uprawnionego lub za jego zgodą.
2. Nie stanowi również naruszenia prawa ochronnego na znak towarowy import oraz inne działania, o których mowa w ust. 1, dotyczące towarów oznaczonych tym znakiem towarowym, jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego przez uprawnionego lub za jego zgodą.
3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli przemawiają za tym uzasadnione względy, które pozwalają uprawnionemu sprzeciwić się dalszej dystrybucji towarów, w szczególności jeżeli po wprowadzeniu do obrotu zmieni się lub pogorszy stan towarów.

dziękuję za odpowiedz panie Stefanie

chce importować i sprzedawać towar na który wyłaczność ma firma EFL:
http://basic.roomba.pl/importer.html

ten towar mogę kupić w usa od porducenta, chcę kupować towar standardowy, rozniacy sie od tych co sa na rynku polskim ze wzgledu ze nie podada certyfikatu UE oraz musi mieć specjalny transformator na 220v

co do gwarancji to byla by tylko realizowana za moim posrednictwem w usa u producenta

moge ten towar kupic w anglii, posiada certyfikat UE i wymaga tylko adaptera na wtyczke

w jaki sposob moge legalnie sprzedawać towar?? sprzedawanie na allegro podobno jest nielegalne takie informacje dostałem od sekretarki tej firmy

a jesli chce np sprzedawać importowane telefony z anglii typu NOKIA czy SE albo ciuchy markowe z usa??? import z chin odpada
jakie muszę spełnic warunki w tym problemie???

bardziej mnie interesuje odpowiedz na pierwsze pytanie bo jest tylko jedna firma ktora to legalnie rozprowadza

proszę o pomoc

Powrót