znak towarowy/logo firmy trzeciej we własnym produkcie

• Autor wątku Autor wątku makok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

jestem tu nowy i chciałem się przywitać na wstępie.

Przeczytałem wiele tematów na forum nt. wykorzystywania znaków towarowych firm trzecich bez ich wyraźnej zgody, jednak specyfika mojej przyszłej działalności jest dość orginalna i dlatego nie znalazłem jasnych sugestii, w którym kierunku działać.

Ale od początku.
Niebawem startuję z serwisem lokalizacyjnym i chciałbym umieścić na nim szereg firm z ich sieciami sprzedaży, na początku działalności w sposób:
a) darmowy, bez ich wiedzy - żeby wystartować równocześnie udając się do każdej z nich po zgodę... (na tym etapie bez loga, jedynie nazwa danej firmy)
...z biegiem czasu:
b) za zgodą, nadal za darmo - (doszłoby logo)
... po roku:
c) na mocy umowy cywilnoprawnej, odpłatnie - zostaliby Ci którzy chcą.

Rozumiem, że prawo łamię w punkcie A, jeżeli nazwa firmy jest zastrzeżonym znakiem towarowym? A co w wypadku, gdybym tą nazwę zmodyfikował, tak aby na tym etapie nazwa właściwa np pekao, była częścią np. pekaomat (bankomat pekao), które już zastrzeżone nie jest?

Oczywiście zależy mi na jak najszybszym przejściu do pkt B. Czy tutaj powinienem do zgody (np.mailowej) żądać kopii pełnomocnictwa pracownika wydającego tą zgodę i kopii KRS potwierdzającej pełnomocnictwo?

Dodam, że przed punktem C przedsięwzięcie jest całkowicie darmowe i nie przysparza mi żadnych dochodów.

Chciałbym więcej wiedzieć zanim udam się do kancelarii (nieuniknione).
Dziękuję za pomoc.

Witam,
A co w wypadku, gdybym tą nazwę zmodyfikował, tak aby na tym etapie nazwa właściwa np pekao, była częścią np. pekaomat (bankomat pekao), które już zastrzeżone nie jest?
pytanie raczej do właściciela marki... proszę pamiętać, że oprócz p.w.p. są jeszcze inne regulacje w tym względzie, jak choćby ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czy ochrona dóbr osobistych. Myślę tu o kwestii, jeśli np. przedsiębiorstwu nie spodoba się pańska zbitka słowna, bo będzie uważało, że traci na tym jego wizerunek... a bywają firmy czułe na tym punkcie. Dodatkowo, jeśli oprócz nazwy firmy zamieści Pan jakieś dodatkowe informacje (adresy, telefony, jakieś opisy, nie wiem co...), i zrobi Pan to bez autoryzacji - to mogą być kolejne zastrzeżenia, a zwłaszcza w przypadku pomyłek lub przeterminowanych danych, które przecież zdarzają się często... W końcu będzie Pan odpowiedzialny, że to jest rozpowszechniane z Pana strony. Może przydałoby się jakieś ubezpieczenie OC, ot tak, na wszelki wypadek...

Ostatnia edycja:
No tak, zgadzam się co do poprawności danych, choć tutaj byłyby one z oficjalnych stron danej firmy, więc zakładam pewną ich poprawność.

Czyli sądzi Pan, ze tutaj zdecydowanie do czasu przejścia z pkt A do pkt B pozostać bez wyraźnego sugerowania o którą sieć chodzi (pozostawić np bankomaty i wrzucic tam wszystkie banki?)

I kolejne - wracając do tych numerów tel, czy adresów, to jeśli nie byłyby nazwane, to nikt nie może mi zakazać ich publikacji, gdyż sa to dane ogólnodostepne (mogłem przecież przejechac całą polskę i zebrać takie dane samodzielnie). Dobrze rozumuję?

choć tutaj byłyby one z oficjalnych stron danej firmy, więc zakładam pewną ich poprawność.
he, he na stronie oficjalnej może być przekłamanie, ale na pańskiej to już raczej nie...
Czyli sądzi Pan, ze tutaj zdecydowanie do czasu przejścia z pkt A do pkt B pozostać bez wyraźnego sugerowania o którą sieć chodzi (pozostawić np bankomaty i wrzucic tam wszystkie banki?)
tego raczej nikt Panu nie powie, bo przecież tylko Pan ma w głowie cały pomysł ze szczegółami, a jak wiadomo diabeł zawsze tkwi w tych szczegółach. Ja tylko zwracam uwagę na jakieś niuanse. Tak, czy inaczej, decyzja ostateczna zawsze będzie należeć do Pana.

Dane ogólnodostępne można wykorzystywać, ale tu wracam do początku tego postu... i ogólnie odpowiedzialności. Sprawdziłem z ciekawości wpisy na takich różnych portalach bazodanowych zaprzyjaźnioną firmę. TOTALNA PORAŻKA - jakież głupoty są tam pozamieszczane na niektórych bazach danych - na pewno nie wróciłbym na wiele z tych portali... A zaprzyjaźniona firma - trochę się zdziwiła... :-D

Powrót