Znak towarowy na personalizowanym produkcie

• Autor wątku Autor wątku Nikodem_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nikodem_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

mam pewien problem i mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać. Załóżmy, że jestem przedsiębiorcą i sprzedaję personalizowane kubki, tj. każdy klient wybiera zdjęcie/grafikę/tekst, a ja umieszczam to na produkcie. Czy jeżeli klient wybierze jakiś zastrzeżony znak towarowy to mogę wykonać usługę, czy jednak muszę odmówić? I drugie pytanie - jeśli powyższa działalność nie jest niezgodna z prawem, to czy mogę na media społecznościowe firmy w celach marketingowych wrzucić zdjęcie takiego kubka? (np. w formie posta na facebooku)

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

LeszsekS, jesteś pewien, że opisana powyżej działalność podlega pod art. 20 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych? Mam wrażenie, że treść w nim zawarta odnosi się do producentów sprzętu elektronicznego i raczej wytworów cyfrowych. A jeśli tak to zachodzi znacząca różnica między tym co jest zawarte w artykule, a rodzajem działalności, który opisałem powyżej. Przedsiębiorca sprzedający kserokopiarkę czy skaner sprzedaje jakby możliwość kopiowania czegoś objętego prawem autorskim, ale sam niczego nie kopiuje. Natomiast w moim przypadku, mimo, że to klient wybiera wzór i zamierza używać kubka na własny użytek, to wykonawcą usługi jestem ja - to ja jako przedsiębiorca drukuję na kubku zastrzeżony wzór i pobieram za to odpowiednią opłatę. Czy dobrze rozumuję? Byłoby miło, gdybyś się odniósł LeszsekS :)
Pozdrawiam

Nikodem_ napisał:
LeszsekS, jesteś pewien, że opisana powyżej działalność podlega pod art. 20. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych? ...
Jesteś pewien, że chodzi mi o ten przepis prawny? Szkoda, że nie wysiliłeś się więcej i nie przeczytałeś dalej.

Faktycznie, nie zapoznałem się z ustępem 1. do artykułu 20. Ale mimo wszystko mam wątpliwości, czy przepisy w ogóle obejmują urządzenia do nadrukowywania wzorów na kubkach. Art. 20 pkt.1 odnosi się tylko do urządzeń, które umożliwiają cyfrowe kopiowanie utworów.

Producenci i importerzy:
1)magnetofonów, magnetowidów i innych podobnych urządzeń,
2)kserokopiarek, skanerów i innych podobnych urządzeń reprograficznych umożliwiających pozyskiwanie kopii całości lub części egzemplarza opublikowanego utworu,
3)czystych nośników służących do utrwalania, w zakresie własnego użytku osobistego, utworów lub przedmiotów praw pokrewnych, przy użyciu urządzeń wymienionych w pkt 1 i 2 - są obowiązani do uiszczania, określonym zgodnie z ust. 5, organizacjom zbiorowego zarządzania, działającym na rzecz twórców, artystów wykonawców, producentów fonogramów i wideogramów oraz wydawców, opłat w wysokości nieprzekraczającej 3 % kwoty należnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń i nośników.

Poza tym, nadrukowując na kubkach loga znanych marek (np. McDonalds, Coca-Cola, Mercedes), jakiej organizacji powinno się płacić opłatę reprograficzną?

Natomiast abstrahując już od mojego przypadku, treść art. 20 ust.1 pkt. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawie pokrewnym wydaje mi się dość absurdalna.

Posiadacze urządzeń reprograficznych, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie zwielokrotniania utworów dla własnego użytku osobistego osób trzecich, są obowiązani do uiszczania, za pośrednictwem organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, opłat w wysokości do 3 % wpływów z tego tytułu na rzecz twórców oraz wydawców, chyba że zwielokrotnienie odbywa się na podstawie umowy z uprawnionym. Opłaty te przypadają twórcom i wydawcom w częściach równych.

Czy ten przepis nie przyzwala działalność piracką, tzn. na kopiowanie muzyki/gier/filmów, nagrywanie ich na płytach i sprzedaż? Ja, jako laik tak odczytuję treść tego przepisu.

Już po twoim pierwszym komentarzu przejrzałem całą ustawę. Oprócz artykułu 20 i ustępu do niego, reszta ustawy nie traktuje o opłacie/urządzeniach reprograficznych. Mógłbyś mnie oświecić, który przepis masz na myśli?

Powrót