Znak towarowy zagranicznej firmy?

• Autor wątku Autor wątku drskoczy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drskoczy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Koledzy zwracam się do Was z dość niecodziennym pytaniem.

W USA firma produkuje sobie powiedzmy że kosmetyki o nazwie - "SUPER 123" i na terenie USA posiada prawa patentowe do tego znaku towarowego - znak ten nie został zastrzeżony na terenie RP.

Tak się składa, że ja chcę produkować kosmetyki "SUPER 123" i zastrzec sobie prawo to tego znaku towarowego tylko na terenie RP.

Z tego co się dowiedziałem w UPRP - nie ma przeszkody w wydaniu takiego prawa.

Moje pytanie jest jednak takie - czy może istnieć jakieś prawo "np autorskie itp" nadające danej nazwie globalną ochronę ze względu np. na pierwszeństwo?

Czy używając tej nazwy na terenie RP i mają ochronę ze strony Urzędu Patentowego mogę zostać pozwany o naruszenie cudzych praw do znaku towarowego?

Nazwy jako takie nie korzystają z ochrony prawnoautorskiej, znak towarowy graficzny jak najbardziej. Należy jednak zwrócić uwagę na:
Przepis prawny:
Art. 301.
[Powszechnie znany znak towarowy]

Uprawniony do znaku towarowego powszechnie znanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej może żądać, z zastrzeżeniem art. 165 ust. 1 pkt 3, zaprzestania używania znaku identycznego lub podobnego w odniesieniu do towarów identycznych lub podobnych, gdy używanie takie może wprowadzać odbiorców w błąd co do pochodzenia towaru.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-prawo-wlasnosci-przemyslowej.html#post664114
oraz:
Przepis prawny:
Art. 10.
[Oznaczanie towarów lub usług]

1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie towarów lub usług albo jego brak, które może wprowadzić klientów w błąd co do pochodzenia, ilości, jakości, składników, sposobu wykonania, przydatności, możliwości zastosowania, naprawy, konserwacji lub innych istotnych cech towarów albo usług, a także zatajenie ryzyka, jakie wiąże się z korzystaniem z nich.

2. Czynem nieuczciwej konkurencji jest również wprowadzenie do obrotu towarów w opakowaniu mogącym wywołać skutki określone w ust. 1, chyba że zastosowanie takiego opakowania jest uzasadnione względami technicznymi.
http://forumprawne.org/prawo-autors...3-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html

Ułomność prawa jest niesamowita, i utwierdza mnie w przekonaniu iż tworzone jest dla równych i równiejszych pozostawiając dowolność interpretacji przepisów sędziemu. No bo proszę mi wytłumaczyć jaką skalą należy zmierzyć:

powszechnie znanego

jeśli 5 osób na 100 zna daną markę to już jest powszechnie znana czy może 67 na 100 jest tą wartością.

:cool:

drskoczy napisał:
Ułomność prawa jest niesamowita, ...
Raczej ułomność Twojej wiedzy. Interpretacji należy szukać w opracowaniach i orzeczeniach sądowych i jest to dość ugruntowane pojęcie.

Powrót