Znak zastrzeżony - logo np. firmy

• Autor wątku Autor wątku Przemas_35mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemas_35mm

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,

Gdzie można zarejestrować swoje logo niekoniecznie firmy. Po prostu utworzone logo, jego projekt, wygląd. Tak żeby później mogło posłużyć jako logo np. firmy. Ale na ten czas zależy mi tylko żeby nazwa i samo logo, były zastrzeżone i aby nikt nie mógł skopiować i zapożyczyć, po prostu ukraść.

Ja mam trochę inne pytanie, ale piszę tutaj , gdyż nie chciałem zakładać nowego tematu, bo dotyczy również loga.

Mam pytanie czy Miasto może zlecić swojemu pracownikowi – grafikowi komputerowemu wykonania loga Miasta i później Miasto, bez zatwierdzenia tego przez Radę Miejską wykorzystuje to logo – do swojej promocji. Przeważnie widzę, że są organizowane konkursy na logo miasta , czy powiatu, czy też jakieś Firmy. Po prostu chodzi mi o procedurę prawna , czy jest to zabronione , czy jednak dopuszczalne.

co rozumiesz przez słowo "Miasto"? Bo z tego wygląda, że przybrało ono cechy ludzkie i zarządza sobą sam :P Promocje miasta mogą robić różne podmioty, nie zawsze ma to charakter oficjalny.

Miasto – czyli Urząd Miasta w tym i promocja miasta.

Wykorzystywany jest już pewien znak graficzny na bilbordach jak i różnych gadżetach. Oficjalnie Urząd nie potwierdza tego, że to jest logo Miejskie, ale znak się już ten przyjął i promuje się już ten znak jakby było logiem. Czy można dopuścić ten znak do zatwierdzenia uchwałą, przez Radę Miejską nie przeprowadzając konkursu na logo Miejskie.

Przenoszę do administracyjnego.

Może jeszcze raz dopracuję sprecyzowanie mojego zapytania.
Czy Urząd Miasta niema w obowiązku przeprowadzania konkursu na na logo miasta. Jaki przepis administracyjny to reguluje.

Powrót