Znalezienie pracy, a Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku Ambit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ambit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Czy w przypadku, gdy pracownik z poprzedniej pracy zwolnił się (wypowiedzenie) i obecnie jest zarejestrowany w UP jako bezrobotny, jest możliwość zyskania jakichś dodatków lub świadczeń z Urzędu pracy z racji tego, że pracownik sam znalazł sobie pracę, a pracodawca stwarza kolejne miejsce pracy, zatrudnia bezrobotnego lub coś w tym stylu?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Ambit

Z racji samego zwolnienia miejsca pracy NIE. Pracodawca przecież nie stwarza nowego miejsca pracy, tylko chce uzupełnić powstały wakat.

W związku z powstałym wakatem można ubiegać się w PUP o:
1. refundację kosztów związanych z doposażeniem stanowiska pracy (konieczne jest w tym przypadku uargumentowanie konieczności doposażenia dotychczasowego miejsca pracy).
2. prace interwencyjne,
3. refundację części kosztów poniesionych na wynagrodzenia, nagrody oraz składki na ubezpieczenia społeczne skierowanych bezrobotnych do 30 roku życia

...oczywiście pod warunkiem, że dany PUP posiada środki na finansowanie danego programu u pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, mam jeszcze jedno pytanie. Czy w przypadku znalezienia pracy w innym mieście niż adres zameldowania i zamieszkania jest możliwość uzyskania jakiegoś dofinansowania? Kiedyś obiło mi się o uszy, że jeżeli samemu znajdzie się pracę w miejscu oddalonym od miejsca zamieszkania PUP wypłaca jakieś świadczenie z tytułu dojazdu do pracy lub coś w tym stylu ale nie znam konkretów

Myśli Pan zapewnie o bonie na zasiedlenie dla osoby bezrobotnej do 30 roku życia.

Ubiegać się a otrzymać to jednak dwie odrębne sprawy.
O aktualne programy należy dowiadywać się bezpośrednio w swoim PUP.

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie za udzielone odpowiedzi, wiem już wszystko co chciałem się dowiedzieć. Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam,
Ambit

Powrót