znaleziony telefon komórkowy

• Autor wątku Autor wątku xdeereek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xdeereek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, dzisiaj znalazłem telefon komórkowy, podałem ogłoszenie na portalu - nikt się nie zgłasza. Telefon jest zablokowany przez co nie mogę się do nikogo dodzwonić aby oddać w ręce właściciela. Czy jeśli zgłoszę zgubę na policję to MUSZĘ go im oddać, czy mogę przetrzymywać u siebie i w razie czego wziąć jakieś należne dla mnie pieniądze za znalezienie zguby?

Należy udać się do biura rzeczy znalezionych które działa w każdym starostwie. Policja nie zajmuje się zgubami, jedyne co zrobi pan policjant to sprawdzi w KSIP czy telefon nie figuruje jako utracony. Reszta go nie obchodzi.

xdeereek napisał:
Witam, dzisiaj znalazłem telefon komórkowy, podałem ogłoszenie na portalu - nikt się nie zgłasza. Telefon jest zablokowany przez co nie mogę się do nikogo dodzwonić aby oddać w ręce właściciela. Czy jeśli zgłoszę zgubę na policję to MUSZĘ go im oddać, czy mogę przetrzymywać u siebie i w razie czego wziąć jakieś należne dla mnie pieniądze za znalezienie zguby?

Co to znaczy że telefon jest zablokowany? Rozumiem że nie możesz zadzwonić,ale włączyć go możesz, to włącz zobacz na kontakty może znajdziesz jakieś namiary typu tata,mama ,siostra itp.Spisz je i już z własnego telefonu zadzwoń na taki numer z informacją że ktoś bliski najprawdopodobniej zgubił telefon.Miałem tak miesiąc temu i umówiłem się z właścicielką,dziękowała mi bardzo i za znalezione dostałem 100zł.Na policji o ile wiem to mogą być przesłuchania typu: a skąd masz,gdzie znalazłeś,czy aby nie ukradłeś.Jak coś to lepiej od razu do biura rzeczy znalezionych.

Witam radzę oddać telefon do tego biura. Nie ma co się łasić na niego bo potem okaże się że przyjdzie wezwanie na policję . I mogę zarzucić przywłaszczenie.

Oddaje się na policje
i to w trybie pilnym lub do strazy miejskiej
ja znalazłem klucze
od razu poszły do straży miejskiej i poszło zawiadomienie na policje
właściciel się znalazł

Nie podpowiadaj źle. Jest coś takiego jak ustawa o rzeczach znalezionych, która stanowi wyraźnie:

Przepis prawny:
Art. 5. 1. Kto znalazł rzecz i nie zna osoby uprawnionej do jej odbioru lub nie zna jej miejsca pobytu, niezwłocznie zawiadamia o znalezieniu rzeczy starostę właściwego ze względu na miejsce zamieszkania znalazcy lub miejsce znalezienia
rzeczy (właściwy starosta).

Policja i Straż Miejska to nie biuro rzeczy znalezionych i taki telefon nie może być tam przyjęty, jeśli nie figuruje jako utracony. Bo w jakim trybie i co niby policjant ma z nim zrobić?

Oddaj chopie szybko ten telefon,nie wkładaj tam czasami swojej karty jakbyś odblokował,bo jak ktoś tym telefonem "kręcił lody",to się z tego nie wyplączesz.Przy połączeniach oprócz nr Twojej karty jest przekazywany nr IMEI i jak jakieś przekrętasy go używały,to organa trafią do ciebie.po co Ci to?Telefon teraz to parę zł.

istnieje taka ładna ustawa o rzeczach znalezionych....

DNL88 napisał:
Co to znaczy że telefon jest zablokowany? Rozumiem że nie możesz zadzwonić,ale włączyć go możesz
Słyszałeś kiedyś blokowaniu telefonu własnym kodem właściciela? ... jeśli tego kodu nie znasz telefonu nie uruchomisz w żaden sposób, telefon tylko możesz ogólnie włączyć, i nic poza tym nie możesz zrobić.

Lepiej oddać, niż później odpowiadać np. za przywłaszczenie mienia.

Powrót