Znaleziony Testament proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Michalwdz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michalwdz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Uprzejmie proszę o pomoc w sprawie testamentu, spadku

Ciotka moje żony zmarła 01/09/2022 w wieku 95 lat, kiedy weszliśmy do mieszkanie żeby posprzątać , znaleźliśmy testament napisany ręcznie gdzie Ciocia powołała do spadku po niej moją żonę,

Stopień pokrewieństwa;

Ciotka nie miała męża ani dzieci, miała brata(zmarł jakieś 50 lat temu(, brat zmarłej Cioci to dziadek mojej żony, Babcia( żona brata zmarłej) zmarła 2019r

Sprawę spadkową chcieliśmy załatwić notarialnie jednak pojawił się pewien problem z dokumentami, Nie mamy żadnego dokumentu potwierdzającego urodzenie i zgon Ojca Cioci, byliśmy w USC i nie ma po nim śladu( w tej chwili by miałby jakieś 120-140 lat, Ciocia opowiadała przepadł podczas łapanki podczas II wojny światowej.

Co robić w takiej sytuacji?

Michalwdz napisał:
Sprawę spadkową chcieliśmy załatwić notarialnie jednak pojawił się pewien problem z dokumentami, Nie mamy żadnego dokumentu potwierdzającego urodzenie i zgon Ojca Cioci, byliśmy w USC i nie ma po nim śladu( w tej chwili by miałby jakieś 120-140 lat, Ciocia opowiadała przepadł podczas łapanki podczas II wojny światowej.
Przed notariuszem trudno będzie sprawę tę przeprowadzić. Można zacząć od złożenia do sądu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku z załączonymi testamentem, aktem zgonu oraz aktem urodzenia pana żony. Jeżeli jakimś dokumentem nie dysponujecie należy poinfromować o tym we wniosku wraz z podaniem przyczyny. We wniosku należy też wskazać wszystkich znanych wam spadkobierców ustawowych czyli rodziców i rodzeństwo oraz ich zstępnych - w tym informacje o miejscu zamieszkania ewentualnie dacie śmierci. Generalnie sąd sam zażąda dokumentów potrzebnych do rozstrzygnięcia w sprawie.

Powrót