Znane logo? - popelniam przestepstwo?

• Autor wątku Autor wątku Kkttoossiieekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kkttoossiieekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Problem wyglada nastepujaco:

Postanowilem stworzyc kilka koszulek znanego zespolu (AC/DC) jednak dowiedzialem sie, ze zrobienie takiej koszulki oraz sprzedaz jej jest przestepstwem gdyz uzywam oryginalnego loga zespolu ktory jest znakiem towarowym i jest zastrzezony (slynne ACDC pisane czcionka Squealer z piorunem posrodku).

Chcialem zapytac czy jesli na koszulce logo AC/DC jest napisane zupelnie inna czcionka niz oryginalne i posrodku nie ma pioruna lecz cos, co ten piorun przypomina wciaz oficjalnie popelniam przestepstwo i przegralbym sprawe sadowa?

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Pewnie można by to była zakwalifikować jako plagiat. Zatem tak

Jeżeli napis nie będzie graficznie przypominał logo zespołu (z tą błyskawicą bym uważał), to nie popełnisz żadnego przestępstwa, ani wykroczenia.
Zastrzeżona przez zespół jest grafika logotypu, a nie sam napis AC/DC.

Należy w biurze rzecznika patentowego sprawdzić zakres ochrony prawnej znaku AC/DC. Prawdopodobnie znak został zastrzeżony jako znak słowno-graficzny (tak jest najczęściej), nie można go przetworzyć W ŻADEN SPOSÓB.
Wyjątki są (np., artysta wykonuje samodzielna pracę plastyczną, gdzie w roli tzw. cytatu artystycznego figuruje znany znak - vide Andy Warhol i zupa "Campbell").
Wykorzystanie komercyjne cudzego znaku zastrzeżonego jest karalne.

AC/DC oznacza na przykład urządzenie, które może być zasilane zarówno prądem zmiennym, jak i stałym. Jest więc wątpliwe, by zespół mógł zastrzec tego typu nazwę.

(z tą błyskawicą bym uważał)

Witam. Dziekuje za zainteresowanie i chec pomocy. Wlasnie co do blyskawicy mialem juz problemy. Pani z legitymacja zespolu poinformowala mnie, ze popelniam przestepstwo. Kiedy odpowiedzialem, ze uzyta jest inna czcionka odpowiedziala, ze to nieistotne, gdyz ogolnie logo AC/DC z piorunem posrodku jest znakiem zastrzezonym. Problem w tym, ze na upartego na mojej koszulce nie ma zadnej blyskawicy. Oto bowiem jak wyglada napis:

beznazwy1rth.png

Dla przypomnienia oryginalne logo to:

acdc_logo.gif

Dla mnie też to logo jest nieco zbyt podobne - tak jak pisałem, bez błyskawicy pewnie nie byłoby już problemu.

Witam

Rozumiem, ale chodzi o konkretna, moja sytuacje. Mianowicie wyprodukowalem koszulek z takim logiem sporo, ciezko byloby mi sie z tym wycofac - czy na pewno czzepiajac sie szczegolow nie dam rady postawic na swoim? Jakos tego loga jest tu kiepska, jednak na zywo widac granice miedzy dwoma czesciami tego pioruna przez co zawsze moge powiedziec, ze sa to po prostu dwa 'obiekty' - jeden 5 a drugi 4 kątny ktore leza obok siebie - prawda?

Powrót