Znane publikacje a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku szymek.nowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek.nowak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Planuję stworzyć (tak naprawdę wszystko jest już gotowe) stronę internetową, na której będą książki w wersji elektronicznej - nie zwykłe ebooki, a teksty w wersji przeznaczonej na telefony komórkowe, przygotowywane w specjalnym programie (za który zresztą zapłaciłem autorowi pokaźną sumkę pieniędzy) - mobilne książki będą miały postać aplikacji Java. Aplikacja do tworzenia tych "książek" jest napisania specjalnie dla mnie przez programistę (na wyłączność dla mnie, nie jest nikomu rozpowszechniana).

Na witrynie chcę zamieścić mnóstwo, praktycznie co tylko się da, książek naszych rodzimych pisarzy: Mickiewicz, Słowacki, Prus, itd. Wszystkie będą możliwe do ściągnięcia całkowicie za darmo - bez absolutnie żadnych opłat. I tu moje specyficzne pytanie: publikacje są publikacjami, ale z drugiej strony są to równocześnie aplikacje java. Jak ma się do tego prawo autorskie? Czy dajmy na to gdy skopiuję sobie tekst "Zemsty" Fredro ze strony:
http://monika.univ.gda.pl/~literat/autors.htm

i przerobię na aplikację i będą za darmo popularyzował i rozpowszechniał mobilne wersji, muszę uiszczać komuś jakieś opłaty? Przeglądając forum na podobne tematy natknąłem się na informacje o funduszach, na które trzeba przekazywać opłaty, ale nigdzie nie znalazłem żadnych konkretów - rozumiem że musiałbym ponosić takie koszty gdybym odpłatnie sprzedawał takie książki. Jak się ma prawo konkretnie w moim przypadku?

Proszę o jakieś odpowiedzi, za które z góry dziękuję, jestem początkujący w tych sprawach.

Jeśli chodzi o utworu niekorzystające już z ochrony autorskoprawnej (np. wygasły już prawa autorskiego majątkowe) to wtedy należy wpłącać odpowiednie sumy na konto Funduszu Twórczości. Zobacz art. 40 prawa autorskiego i praw pokrewnych, ale jest tam mowa o egzemplarzu utworu, trudno mówić ze to co jest w necie stanowi jego egzemplarz, więc nie wiem jak do tego podszedłby ten Fundusz, można przyjąć wtedy, że takie publikowanie nie podlega opłacie. Nie zmienia jednak faktu, że utworu do których prawa autorskie jeszcze nie wygasły chronione są przez ustawę i należy zapłacić podmiotom uprawnionym za taka formę eksploatacji.

Powrót