Znęcanie psychiczne i ekonomiczne!!!

• Autor wątku Autor wątku B144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

B144

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mam pytanie odnośnie znęcania się psychicznego jak i ekonomicznego. Jestem osobą bezrobotną ze względu na zły stan zdrowia.
Mąż jest jest alkoholikiem i hazardzistą. Jego zarobki obarczone są spłatą kilku pożyczek, które przeznacza na hazard. Zdarzały się miesiące kiedy w ogóle nie wnosił żadnego wkładu finansowego do domu. Znęca się nad członkami rodziny. Grozi, że przepije wypłatę, szantażuje, że w przypadku trafienia sprawy do sądu pozbawi córkę środków do życia, a mnie pośle do wariatkowa. Nakłania nieletnią do składania fałszywych zeznań mówiąc, że jedynie w ten sposób zapewni sobie pięniądze na przetrwanie. Niejednokrotnie nakłaniał córkę do popełnienia samobójstwa twierdząc iż "osoby chore powinny cudownie zdrowieć, albo umierać i nie marnować życia innym" Córka ma wadę serca wynikająca z życia w ciągłym stresie. Twierdził iż jest ucieleśnieniem czystego zła. Groził, że pójdzie z tym do Proboszcza a by ten uniemożliwił jej przystąpienie do Bierzmowania. Po jakimś czasie doszedł do wniosku, że rozumie tych ojców którzy mordują własne dzieci bo "widzą" w nich szatana. Potem do sprawy nie wracał. Teraz nie jednokrotnie gnębi córkę mówiąc, że nie da jej na książki, jedzenie...
Parę lat temu, kiedy zachorował syn kazał mu się wynosić. Często pastwił się nad nim fizycznie, przyciskają go do ściany i dusząc. Mieszkanie jest dorobkiem wspólnym, czy jest więc możliwość eksmitowania męża bez zapewnienia mu lokalu zastępczego? Czy jest możliwość udostępnienia mu miejsca zamieszkania po za miejscowością w której pracuje, lub też zmuszenie go do sprzedaży mieszkania i kupienia 2 mniejszych lokali? Ile mogą wynosić alimenty na córkę, w przypadku kiedy doznała uszczerbku na zdrowiu w wyniku takiego życia ( uszczerbek jest stały! )? Czy ja również mam prawo do alimentów w przypadku kiedy jestem osobą bezrobotną ( Zaznaczam iż ja również doznałam stałego uszczerbku na zdrowiu ) Czy należy nam się odszkodowanie? Jeśli tak to jak się o nie ubiegać?

Powrót