Zniesienie slużebnosci przejazdu do pola

• Autor wątku Autor wątku PanKK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanKK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

jestem właścicielem działki, gdzie w akcie notarialnym mam wpisane służebność przejazdu dla właściciela działki przez moje podwórko.

Chciałbym znieść służebnośc.

Pole znajduje sie za moją działka, stąd posiada jeden dojazd.

Inny dojazd do pola jest możliwy od drugiej strony pola poprzez drogi polne
( nie jest to jakoś utrudnione )

Pole stoi nie używane. Jestem pewny ze ponad 10 lat nie było nic robione na tym polu ani korzystane ze służebności.

Nie jestem pewien czy właściciel się zmienił czy też nie tego pola.

W jaki sposób moge uniewaznic tę służebnośc? Do kogo sie zwrócic?
Szukam porady.

Trzeba skierować sprawę do Sądu. Samodzielnie lub przez prawnika. Jeśli jest Pan z małopolski, to zapraszam do kontaktu.
Przepisy, które przewidują możliwość "pozbycia się" służebności to:

Art. 293. [Wygaśnięcie]
§ 1. Służebność gruntowa wygasa wskutek niewykonywania przez lat dziesięć.
§ 2. Jeżeli treść służebności gruntowej polega na obowiązku nieczynienia, przepis powyższy stosuje się tylko wtedy, gdy na nieruchomości obciążonej istnieje od lat dziesięciu stan rzeczy sprzeczny z treścią służebności.

Art. 294. [Zniesienie za wynagrodzeniem]
Właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności gruntowej za wynagrodzeniem, jeżeli wskutek zmiany stosunków służebność stała się dla niego szczególnie uciążliwa, a nie jest konieczna do prawidłowego korzystania z nieruchomości władnącej.

Art. 295. [Zniesienie bez wynagrodzenia]
Jeżeli służebność gruntowa utraciła dla nieruchomości władnącej wszelkie znaczenie, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności bez wynagrodzenia.

Dzień dobry.

A proszę mi powiedzieć jak maja się te 10lat w takim przypadku gdy, nie wiem czy czasem to pole nie zostało sprzedane w ostatnich latach komuś innemu? Trzeba liczyc 10lat od nowa jak jest nowy właściciel np od 3lat?

Powrót